politiek

Halbe Zijlstra: linkse partijen stimuleren de mensensmokkel

Door Eric Vrijsen - 08 juli 2014

Het systeem van economische migratie is ‘verrot’.Door de criteria voor toelating steeds verder te verruimen, stimuleren linkse partijen de mensensmokkel.

Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deze week in een interview in weekblad Elsevier. Hij pleit voor ‘keiharde maatregelen’ tegen landen die uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugnemen, zoals het stoppen van ontwikkelingshulp. Nederland zelf zou moeten stoppen met noodopvang. ‘Illegaal is illegaal en dat moet je niet faciliteren.’

Linkse druk

Volgens Zijlstra heeft Nederland ‘geen oneindig absorptievermogen’ en tast de economische migratie ‘op den duur alle Nederlandse zekerheden aan’. ‘Er wordt heel veel tegengehouden, maar er is continu druk vanuit de linkse partijen om de criteria van toelating te verruimen. Dat houdt de migratiestroom erin.

Sterker, het brengt de mensensmokkel op gang. Elke keer als hier iemand wordt toegelaten, gaat er in Angola een deurbel. De mensensmokkelaar meldt zich om te zeggen dat het is gelukt en dat nu de familie kan overkomen naar Nederland.’

Motor

In het interview met Elsevier zegt Zijlstra verder dat hogere inkomensgroepen ‘de motor van de economie’ zijn en dat vooral zij daarom moeten profiteren van een belastingverlaging.

‘We vinden dat mensen die hard werken of hun spaargeld inzetten voor investeringen daarvoor beloond moeten worden,’ zegt Zijlstra op de vraag of na het ‘nivelleringsfeest’ van de PvdA nu de tijd van het denivelleringsfeest van de VVD aanbreekt. ‘Met liefde schuift de VVD geld naar lastenverlichting en dan vooral voor degenen die in de voorbije periode het zwaarst werden getroffen door hogere lasten.’

Stapelen

Zijlstra vindt dat Nederland moet stoppen ‘belasting op belasting te stapelen. De grens is bereikt’. Hij verwerpt de voorstellen voor belastinghervorming van de Commissie-Van Dijkhuijzen.

Deze ambtelijke adviesgroep adviseerde een semi-vlaktaks: slechts twee tarieven inkomstenbelasting. Zijlstra in Elsevier: ‘Ik ben tegen de vlaktaks. Op papier is dat eenvoudiger, maar het roept een hopeloos gecompliceerd toeslagenstelsel in het leven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.