politiek

In opspraak geraakte PvdA’er Breda zegt toch lidmaatschap op

Door Anne-Marie Spermon - 14 juli 2014

Het omstreden gemeenteraadslid Jamal Nouhi stapt per direct uit de PvdA. Nouhi, die in opspraak kwam na zijn uitspraken over het opsluiten van homoseksuelen, weigerde eerder nog de partij te verlaten.

Nouhi mag de PvdA-fractie in Breda dan verlaten, hij blijft wel actief als gemeenteraadslid. Hij zal onderdeel blijven van de raad als zelfstandige fractie.

Teleurgesteld

De voormalig PvdA’er werd afgelopen donderdag al uit de fractie gezet, maar weigerde toen zelf nog zijn lidmaatschap op te geven. Hij wilde in gesprek met fractievoorzitter Henk van der Velde en hoopte op een coulante reactie van landelijk voorman Hans Spekman.

Nouhi zegt zwaar teleurgesteld te zijn in de partij. ‘Er is op basis van een bericht meteen een aanval ingezet en stelling genomen zonder fatsoenlijk naar mij te luisteren. Binnen de partij is er weinig ruimte voor een kritische noot. De partij slaat wild om zich heen als het imago ter discussie komt te staan,’ schrijft hij in zijn verklaring.

In opspraak

Ook is hij niet tevreden over zijn gesprek met van der Velde; dat zou slechts twee minuten hebben geduurd. De fractievoorzitter liet zelf weten dat hij de excuses van Nouhi voor zijn uitspraken over homoseksuelen ‘een beetje mosterd na de maaltijd‘ vond.

Nouhi kwam vorige week in opspraak toen hij kritiek uitte op een internetforum op de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Volgens hem probeert die organisatie homorechten te veel op te dringen aan Marokko.

Pedofilie

Hij verdedigde een Marokkaanse wet die homoseksuelen vervolgd vanwege hun geaardheid en maakte een vergelijking tussen homofilie en pedofilie.

De PvdA distantieerde zich vrijwel direct van de uitspraken. Nouhi stelde achteraf geschrokken te zijn van de commotie die ontstond en zei niemand te willen kwetsen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.