politiek

Jaap de Hoop Scheffer: stop met ‘wilde bezuinigingen’ op defensie

Door Shari Deira - 24 juli 2014

Het kabinet moet een eind maken ‘aan alle wilde bezuinigingen’ op defensie. Gezien de ‘grote boog van instabiliteit’ waar Europa door is omgeven, is het niet verstandig om verder te snijden in het defensiebudget.

Oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer zegt dat donderdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Episode

De Hoop Scheffer wijst op de situatie in het oosten van Europa, het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. ‘Laten we niet op een ochtend wakker worden, zoals dat in een andere episode van onze geschiedenis is gebeurd, om te constateren dat we te weinig hebben gedaan.’

De voormalige secretaris-generaal van de NAVO voorspelt naar eigen zeggen geen oorlog, ‘maar wel een toenemend aantal conflicthaarden’. Nederland moet zich daarom voorbereiden op ‘een langere periode van instabiliteit’.

Amerikanen

Bij de Amerikanen is weinig behoefte om overzee in actie te komen na Irak en Afghanistan, zegt De Hoop Scheffer

‘Ik vind het onbegrijpelijk maar ik hoor niets vanuit Brussel. Doodse stilte. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist de wereld rond vanwege het conflict in het Midden-Oosten, maar mag ik beleefd vragen of iemand in Brussel enige activiteit kan ontplooien.’

De Hoop Scheffer is niet voor een Europees leger, maar ziet een intensievere samenwerking wel zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.