politiek

Kabinet met zesjes op het rapport de zomervakantie in

Door Servaas van der Laan - 03 juli 2014

Als alles goed gaat, mag dit kabinet vrijdagochtend voor de tweede keer met zomerreces. Ondanks dat de grootste helft van het Regeerakkoord beetje bij beetje is binnengeharkt, zijn de rapportcijfers nog niet dusdanig om ze trots thuis te tonen.

U kent hem vast nog wel; het laatste rapport voor de zomervakantie. Het belangrijkste was natuurlijk of de volgende klas was behaald, maar vader en moeder waren toch ook altijd wel geïnteresseerd naar de cijfers. Een dikke acht stond toch fraaier dan een mager zesje.

Geen overtuiging

Het kabinet-Rutte II mag ‘over’ naar de derde klas. De meeste vakken werden gehaald, al was daar wel af en toe de hulp voor nodig van leerlingen uit een andere klas. Overtuigen deed deze leerling ook dit parlementaire jaar niet vaak.

Uit de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat VVD en PvdA dit jaar weer 12 virtuele zetels in de Kamer zijn kwijtgeraakt. Sinds aantreden in november 2012 raakte het kabinet 34 zetels kwijt. Nu maakt regeren nooit onverminderd populair maar deze verliezen zijn wel heel groot.

D66 scoort

De VVD, dat met 41 zetels de verkiezingen won, mag zich met 27 zetels nog wel de grootste partij noemen, maar moet die plek delen met D66. Het deels meeregeren zonder daar verantwoording over te moeten afleggen, heeft de partij van Alexander Pechtold duidelijk goed gedaan.

De kop van jut lijkt vooral de PvdA te zijn. De sociaaldemocraten verloren maar liefst 23 zetels en houden er nog maar 15 over. De PvdA’ers zullen de komende zomer flink wat bijlessen volgen anders wordt het zittenblijven volgend jaar.

Bij de PVV, SP en het CDA kan de caravan vast worden voorgereden. De drie partijen wonnen en ‘bezitten’ nu respectievelijk 23, 20 en 18 zetels.

Foutjes

Overigens zijn de laatste lessen op scholengemeenschap Het Binnenhof nog in volle gang. In de laatste uren voor het reces wordt er nog over honderden moties en voorstellen gestemd.

Dat gaat niet altijd even goed. In 2001 stemde de VVD per ongeluk voor een voorstel om een deel uit het wetsvoorstel ‘deals met criminelen’ te schrappen. VVD-minister Benk Korthals van Justitie moest later een nieuw wetsvoorstelletje indienen om de fout van zijn partijgenoten te repareren. Die avond ging er ook in een klap 25 miljoen extra naar een fonds voor door de mkz-crisis gedupeerde boeren. Ook door een fout van de VVD’ers in de Kamer.

Wijntjes

De geruchten gaan dat deze fouten op de laatste dag voor het reces nog wel eens een alcoholische achtergrond hebben. Bij de afscheidsborrels voor medewerkers en stagiaires en de jaarlijkse barbecue wordt ook door Kamerleden en bewindslieden de Ranja wel eens omgeruild voor een Rioja.

Toen GeenStijl twee jaar geleden midden in de nacht aan Kamerleden vroeg een blaastest te doen, bedankten enkelen vriendelijk voor het blaaspijpje.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.