politiek

Kamer mort over onduidelijkheid ‘extra ontslaggolf cipiers’

Door Anne-Marie Spermon - 01 juli 2014

In het gevangeniswezen zouden honderden extra banen verdwijnen, boven op de tweeduizend werkplekken die het kabinet in die sector al eerder schrapte. Om hoeveel banen het precies gaat, zegt staatssecretaris Fred Teeven (VVD) nog niet met de Tweede Kamer te kunnen delen.

De Telegraaf meldt dinsdag een interne nota in handen te hebben van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarin zou de staatssecretaris schatten dat door nieuwe tegenvallers nog eens 350 tot 400 banen verdwijnen.

Tegenvallers

Een groeiend aantal lege cellen zorgt voor nieuwe budgettaire tegenvallers, waardoor Teeven zich genoodzaakt ziet 60 miljoen euro extra te bezuinigen op het gevangeniswezen. De 350 tot 400 extra ontslagen zouden hier een gevolg van zijn.

De krant berekent dat het totale extra banenverlies neerkomt op ruim 700 ontslagen; Fred Teeven zou eerder al 350 extra banen hebben willen opgeven omdat de door het kabinet aangekondigde tweeduizend ontslagen toch niet de verwachte inkomsten opleveren.

Verdonkeremanen

Een lange brief van Teeven aan de Tweede Kamer over de extra bezuinigingen moest gisteren voor opheldering zorgen, maar creëerde juist verwarring. Uit de brief blijkt niet hoeveel cipiers hun baan zullen verliezen als gevolg van de aanvullende maatregelen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw beschuldigt de staatssecretaris van het ‘verdonkeremanen’ van informatie: ‘Geen woord over meer mensen eruit. Teeven moet de Kamer wel goed informeren, niet half.’

Het ministerie wil voorlopig geen aantallen noemen, omdat alle cijfers berusten op verwachtingen.

Sluiten

Als gevolg van het oorspronkelijke bezuinigingspakket sluit het ministerie van Veiligheid en Justitie de komende jaren negentien gevangenissen.

De 60 miljoen euro extra besparingen moeten voortkomen uit, naast het genoemde banenverlies, het korten op ‘crea-activiteiten’ voor gevangenen, minder sporturen voor personeel, het verminderen van overwerk en de digitalisering van bibliotheken in de bajes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.