politiek

Kamerleden willen meer weten over anti-Joods protest Den Haag

Door Shari Deira - 25 juli 2014

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over het anti-Joods protest in de Haagse Schilderswijk. Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen als ‘dood aan de Joden’.

De demonstratie begon als een protest tegen het optreden van Israël in de Gazastrook, maar al gauw werd duidelijk dat het daar niet alleen om ging.

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) vindt niet dat er regels zijn overtreden. Hij laat via zijn woordvoerder weten dat er duidelijke grenzen zijn afgesproken met het Openbaar Ministerie en de politie. Donderdag zijn er geen ‘strafbare grenzen’ overschreden.

Geweld

Een van de partijen die meer over de demonstratie wil weten, is de PVV. De partij wil duidelijk hebben waarom er niet is opgetreden ‘tegen de strafbare feiten die bij deze demonstratie door velen zijn geconstateerd’. Het gaat daarbij om ‘het oproepen tot geweld en het brengen van de Hitler-groet’.

Ook wil de partij weten van de ministers Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) of het optreden van Van Aartsen past in het door de ministers aangekondigde plan van aanpak.

Terroristen

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil ook opheldering over wat er donderdagavond precies gebeurde in Den Haag. ‘Je mag je mening uiten, maar (pers) bedreigen, haatzaaien en terroristen knuffelen niet,’ twittert Dijkhoff.

Onder de demonstranten waren sympathisanten van terreurbeweging ISIS. Een verslaggever van GeenStijl werd bedreigd en uit veiligheidsoverweging meegenomen door de politie. Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben hierover opheldering gevraagd.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch spreekt zich op Twitter uit tegen de demonstratie. Hij vindt het ‘onacceptabel’ en zegt dat de demonstranten moeten worden gearresteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.