politiek

Korpschef Bouman: mogelijk niet alle lichamen MH17 terug

Door Shari Deira - 28 juli 2014

Het staat niet vast dat alle slachtoffers van de fatale vlucht MH17 worden teruggevonden en geïdentificeerd. Daarvoor is er te veel gebeurd op de plek van de ramp.

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman zei dat maandag tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer over de ramp van het toestel van Malaysia Airlines. ‘Het is zeer de vraag wat we daar vinden.’

Afschuwelijk

Bouman zegt dat dit ook al is besproken met de nabestaanden van de slachtoffers. Hij zei verder dat wat de leden van de identificatieteams in Oekraïne aantreffen ‘met geen pen te beschrijven’ is.

De meeste slachtoffers zijn vorige week overgebracht naar Nederland, maar een deel ligt nog in het rampgebied. Hoewel de leden van identificatieteams ervaren zijn, hebben ze het vreselijk moeilijk, zegt Bouman.

‘Het is zeer moeilijk te verwerken.’ De stoffelijke overschotten die in zakken zijn gestopt, zijn ‘echt afschuwelijk’. ‘In stukken en brokken bij elkaar, groot en klein. Sommige stukken zijn ook nog verbrand of zwaar beschadigd.’ Het is dan ook niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat.

Wapens

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp is ook aanwezig bij de bijeenkomst. De dreiging in Oost-Oekraïne ‘was, is en blijft significant’. Toch is het niet raar om een onbewapende missie die kant op te sturen om slachtoffers en hun spullen terug te halen.

‘Doordat je onbewapend bent, ben je minder bedreigend,’ zegt Middendorp. ‘Hoe minder ik bewapend ben, hoe veiliger ik me voel.’ Er is wel sprake van eventuele persoonlijke bewapening met pistolen.

Het zijn geen wapens om te gebruiken bij een escalatie van de situatie in het conflictgebied, daarvoor zijn de handwapens ‘niet genoeg’, maar ze kunnen toch van pas komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.