politiek

Minister Timmermans: helemaal niemand krijgt ons klein

Door Shari Deira - 23 juli 2014

‘Niemand, helemaal niemand krijgt ons klein.’ Met die woorden reageert minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) op alle lof die hij de afgelopen dagen kreeg voor zijn toespraak voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Timmermans bedankt iedereen die heeft gereageerd op zijn toespraak. ‘Een uur voordat de Veiligheidsraad zou beginnen, heb ik mijn gevoelens over deze tragedie, die ons land in het hart trof, getracht op papier te zetten,’ schrijft de minister op zijn Facebook.

Nationale rouw

Velen hebben Timmermans laten weten dat ‘onze gevoelens overeenkomen’. ‘Dat laat zien hoe ons land in staat is tot grote medemenselijkheid en grote eensgezindheid.’ Timmermans laat verder weten dat hij op deze dag van nationale rouw denkt aan de slachtoffers en hun dierbaren.

‘Zij vertegenwoordigen het beste van onze natie en zij halen het beste uit onze natie naar boven,’ zegt Timmermans.

Onderzoek

Het eerste vliegtuig met lichamen van de slachtoffer is vandaag vertrokken uit Oekraïne. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is intussen formeel begonnen aan het onderzoek naar de crash van de Boeing van Malaysia Airlines.

De onderzoekers kunnen echter nog niet naar het rampgebied, omdat hun veiligheid nog niet kan worden gegarandeerd. Het team is wel begonnen met het verzamelen en analyseren van satellietbeelden, radarbeelden, foto’s van de luchtverkeersleiding.

Bekijk de toespraak van Timmermans hier terug:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.