politiek

Nederland maakt half miljoen euro over voor hulp slachtoffers Gaza

Door Servaas van der Laan - 25 juli 2014

Het kabinet heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor slachtofferhulp voor inwoners van de Gazastrook. Het geld gaat naar het Nederlandse Rode Kruis.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Eerste hulp

Het Nederlandse Rode Kruis heeft uit eigen middelen 30.000 euro aan het bedrag toegevoegd. Van het geld worden medicijnen en medische uitrusting voor hulpverleners gekocht. Ook worden ambulances gerepareerd en zullen huishoudelijke artikelen en hygiënepakketten worden aangeschaft.

Het Rode Kruis werkt in Israël samen met de Israëlische hulpverleningsorganisatie Magod David Adom (MDA) en de islamitische Rode Halve Maan.

Wapenstilstand

Intussen probeert de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de twee partijen tot bedaren te brengen. De Amerikaan heeft een staakt-het-vuren van zeven dagen in de Gazastrook voorgesteld.

De wapenstilstand zou aanstaande zondag moeten ingaan. Vanaf dat punt hebben Israël en Hamas een week de tijd om de belangrijkste economische, politieke en veiligheidszaken met elkaar te bespreken.

Waaernemers

Ook de Palestijnse Autoriteit en waarnemers uit de Verenigde Staten en de Europese Unie zouden moeten deelnemen aan de gesprekken.

Egypte treedt op als bemiddelaar. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou welwillend tegenover het plan staan, maar volgens de laatste berichten heeft Israël de wapenstilstand van Kerry toch afgewezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.