politiek

Obama en Rutte zijn het eens over hardere aanpak Rusland

Door Shari Deira - 23 juli 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gesproken met premier Mark Rutte (VVD) over sancties tegen Rusland. Obama is het met Rutte eens dat Rusland hard moet worden aangepakt, als het doorgaat met het steunen van separatisten.

Dat maakt het Witte Huis woensdag bekend nadat Obama dinsdag heeft gebeld met Rutte.

Obama en Rutte maken zich zorgen over ‘aanvullend bewijs dat Rusland doorgaat met het sturen van wapens en strijders om de separatisten te steunen, terwijl het zelf bezig blijft met een troepenopbouw’.

Sancties

De Amerikaanse president steunt ook de maatregelen die ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben genomen. Dat zijn sancties ‘waarmee de daden die tot deze tragedie hebben geleid worden veroordeeld, en nieuwe sancties worden voorbereid tegen diegenen die Oekraïne destabiliseren’.

Dinsdag maakten de Europese ministers bekend dat zij versneld meer Russische personen, instellingen en bedrijven op de zwarte lijst zetten. Als Rusland separatisten blijft steunen, kunnen er binnen een week nieuwe sancties op tafel liggen.

Rampplek

Obama en Rutte hebben ook gesproken over de noodzaak om de rampplek in Oekraïne toegankelijk te maken voor internationale experts, zodat onderzoek kan worden gedaan naar het neerhalen van passagierstoestel MH17.

Zodra de lichamen van slachtoffers zijn gerepatrieerd, zou dat prioriteit moeten krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.