politiek

Premier Rutte belt opnieuw met president Poetin

Door Shari Deira - 22 juli 2014

Premier Mark Rutte (VVD) heeft dinsdag opnieuw gebeld met de Russische president Vladimir Poetin over de vliegramp. De twee bespraken het internationale onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Onderwerp van gesprek was onder meer de ‘directe en volledige toegang van experts tot de rampplek’, laat het Kremlin weten.

Vliegramp

Onderzoekers van de Internationale Organisatie voor de Civiele Luchtvaart moeten de plekken kunnen bezoeken. ‘In dit licht is opnieuw aangedrongen op een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in het conflictgebied.’

Rutte en Poetin hebben de afgelopen dagen diverse keren gebeld over de vliegramp. Poetin zei maandag op de Russische televisie al dat hij er bij separatisten op heeft aangedrongen experts toegang te verlenen tot de rampplek.

Koelwagons

Een Australisch militair transportvliegtuig zal dinsdag aankomen in Nederland om te helpen met het transport van de lichamen vanuit Oekraïne. De trein met stoffelijke resten is inmiddels onderweg naar de Oekraïense stad Charkov.

Daar is een coördinatiecentrum opgezet door Nederlandse experts. De lichamen zullen vanuit Charkov naar Nederland worden gevlogen, waar de slachtoffers zullen worden geïdentificeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.