politiek

Premier Rutte ‘diep geschokt’, terug in Nederland

Door Shari Deira - 17 juli 2014

Premier Mark Rutte (VVD) is teruggekomen naar Nederland vanwege het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines. Rutte was woensdag nog op de EU-top in Brussel, en daarna begon zijn vakantie.

In een eerste reactie laat de premier weten ‘diep geschokt’ te zijn door de berichten over vlucht MH17. Rutte is nu onderweg naar Den Haag om ‘de situatie verder te volgen en te handelen’. ‘Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.’

Premier Rutte heeft inmiddels een gesprek gehad met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Obama

De Russische president Vladimir Poetin heeft de crash besproken met de Amerikaanse president Barack Obama. Het Kremlin meldde dat de twee een vooraf gepland telefoongesprek voerden over de situatie in Oekraïne, toen het nieuws bekend werd.

De Russische president heeft donderdag premier Najib Razak van Maleisië gecondoleerd. Poetin sprak ‘oprechte woorden van sympathie’ uit voor de premier en liet weten dat zijn gedachten bij de vrienden en families van de slachtoffers zijn, meldde de website van het Kremlin.

Nederlanders

Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders aan boord zaten van de vlucht van Malaysia Airlines. Van D-Reizen zitten 25 klanten aan boord, van touroperator WTC twintig tot 30 en van ticketwebsite ATP 4. Hun nationaliteit is nog niet bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Onderzoekt momenteel hoeveel Nederlanders aan boord zaten van de vlucht. Er zaten 280 passagiers in het vliegtuig en 15 bemanningsleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.