politiek

PvdA-raadslid uit fractie gezet om homo-uitspraken

Door Servaas van der Laan - 10 juli 2014

De PvdA in Breda heeft raadslid Jamal Nouhi uit de fractie gezet naar aanleiding van diens uitspraken over homorechten in Marokko. De voormalige PvdA’er zei homoseksuelen ‘abnormaal’ te vinden en noemde ze in één woord met pedofielen.

‘De PvdA-fractie in Breda stelt vast dat de uitspraken van Nouhi lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA staan. Daarom kan hij geen deel meer uitmaken van de fractie’, is te lezen in een verklaring.

Nouhi deed zijn uitspraken op bladna.nl, een website voor Marokkanen in Nederland.

Pedofielen

Onder een artikel over Human Rights Watch, dat zich bemoeit met de veroordeling van homo’s in Marokko, schrijft de PvdA’er dat de mensenrechtenorganisatie niks heeft te zeggen over de homowetgeving in zijn vaderland.

Om zijn argument kracht bij te zetten, vergelijkt hij homoseksuelen met pedofielen. ‘Wat als we een People Rights Watch zouden opzetten dat aan Europa zou vragen alle pedofielen te accepteren?’ schrijft het raadslid.

Buitenaardse waarden

Tegen iemand die verbaasd reageert op de uitspraak zegt Nouhi: ‘Dus je bent geshockeerd? Nu weet je hoe mensen in Marokko zich voelen. Ik gebruikte dit voorbeeld van pedofilie om aan te tonen hoe het voelt als iemand buitenaardse waarden opdringt aan een land.’

Dat Nouhi in gedachten eigenlijk in Marokko woont, blijkt uit een volgende post op het reactieforum: ‘constante buitenlandse bemoeienis met onze staatsreligie,’ verzucht het raadslid in Breda duidelijk niet verwijzend naar het land waar hij woont.

PvdA boos

De PvdA’er haastte zich om te zeggen dat hij de uitspraken op persoonlijke titel deed. Maar dat mocht niet meer baten. Zijn denkwijze over homo’s staan namelijk haaks op het partijstandpunt van de PvdA.

De PvdA-fractie in Breda distantieert zich van de uitspraken van Nouhi. Fractievoorzitter Henk van der Velde zegt tegen The Post Online ‘geschokt’ te zijn. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zegt op Twitter dat er bij de PvdA ‘geen ruimte is voor Putins’.

Bijval

Overigens is er ook steun voor Nouhi op bladna.nl. ‘wet is een wet punt uit. Human Right Watch moet zich hier over moeten schamen vind ik zo……recht heeft het land ook om dingen te verbieden. Mensen staan in brand letterlijk en figuurlijk in palastina en dan komen ze met dit onzin, lekker belangrijk zeg hier zakt mijn broek van af zeg! Human Right Watch = israel Right Watch,’ schrijft ene Youssef Bouali.

Rifman Rif schrijft: ‘Marokko zal wel weer op één of andere manier aangepakt worden door handelsboycot of iets dergelijks, maar de zionisten kunnen gewoon doorgaan zonder dat ze ook maar iets in de weg gelegd krijgen.’

Opvallend is dat Nouhi eerder aangifte deed tegen PVV-leider Geert Wilders wegens onder meer ‘groepsbelediging’. Dit beschrijft hij uitgebreid op zijn Facebook-pagina.

Had het PvdA-raadslid deze uitspraken op het Marokkaanse forum mogen doen of ging hij te ver? We zijn benieuwd naar uw reactie…

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.