politiek

PvdA’ers gooien met modder naar elkaar tijdens verhoor

Door Anne-Marie Spermon - 02 juli 2014

PvdA’er Wouter Bos, ex-minister van Financiën, heeft harde kritiek geuit op zijn partijgenoot, de voormalige minister van Wonen Ella Vogelaar. Dat deed hij tijdens een verhoor voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Vogelaar reageerde even scherp: wat zeiden zij zoal?

Woensdag ondervraagt de commissie Bos, Vogelaar en de latere opvolger van Vogelaar, Eberhard van der Laan (PvdA), over hun rol in de volkshuisvesting en hun samenwerking met woningcorporaties.

Bos had tijdens zijn verhoor geen goed woord over voor Vogelaar.  Hij vond zijn voormalige collega en partijgenoot tijdens haar ministerschap een ‘belangenbehartiger’ van woningcorporaties.

Probleemwijken

In het kabinet Balkenende IV (2007-2010) probeerde hij samen met zijn toenmalige collega extra te investeren in probleemwijken.

De 750 miljoen euro die daarvoor nodig was moest via onderhandeling bij woningcorporaties worden losgepeuterd; een rekenfout van het kabinet leidde ertoe dat de regering met een begrotingsgat van 1 miljard euro zat opgescheept. Als minister van Wonen voerde Vogelaar het overleg met de corporaties.

Belangenbehartiger

Tijdens gesprekken moest Bos naar eigen zeggen regelmatig ‘bijspringen’ en koos Vogelaar verschillende keren partij voor de corporaties aan de andere kant van de onderhandeltafel.

‘Helaas,’ stelde zij zich op als ‘belangenbehartiger’ voor de sector, aldus Bos. Vogelaar zou zich tijdens een overleg met toenmalig voorzitter Willem van Leeuwen van corporatiekoepel Aedes zelfs tegen Bos hebben gekeerd. ‘Zo hoort het niet te gaan,’ zegt de ex-minister van Financiën.

Vertrouwen

Voor Bos was de maat vol toen Vogelaar Kamerleden in een debat ‘schoffeerde’. Samen met onhandige mediaoptredens zorgde dit ervoor dat de PvdA het vertrouwen in de partijgenoot in november 2008 opzegde en dat Vogelaar moest aftreden als minister.

De huidige burgemeester van Amsterdam, Van der Laan, volgde haar op.

‘Powerhouse’

Het verhoor van Ella Vogelaar startte met een opmerking van de commissie zelf. Er werd benadrukt dat Bos Vogelaar destijds zelf aanwees als geschikte minister voor de post: hij introduceerde haar als ‘powerhouse’ Vogelaar.

Vogelaar ontkende vervolgens dat Bos ooit haar onderhandelingen met corporaties heeft bijgewoond. Ze benadrukte dat Bos daarom geen mening kan hebben over haar opstelling in zulke gesprekken. ‘Heeft hij soms zendertjes opgehangen?’ vraagt ze zich hardop af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.