politiek

Samsom maakt excuses aan ‘ronselende’ PvdA-lijsttrekker Suna

Door Servaas van der Laan - 10 juli 2014

PvdA-leider Diederik Samsom betreurt zijn uitspraken over zijn partijgenoot Osman Suna die als lijsttrekker in Soest werd verdacht van stemfraude. Samsom heeft Suna zijn excuses aangeboden.

‘Hij treedt niet meer op als volksvertegenwoordiger. Nu niet en straks ook niet,’ zei Samsom in maart nog over Suna. ‘We hebben landelijk achtduizend vrijwilligers rondlopen. Dan zit er helaas altijd wel iemand tussen die niet deugt,’ zei Samsom destijds.

Excuses

Maar nu Suna door het Openbaar Ministerie (OM) is vrijgesproken van stemfraude kijkt Samsom anders tegen de zaak aan. De twee hebben het in een gesprek met elkaar bijgelegd, zo is te lezen op de website van de PvdA-fractie in Soest. ‘Diederik Samsom heeft aangegeven, dat hij die gebeurtenissen voor de gemeenteraadsverkiezingen betreurt en zijn excuses naar Suna gemaakt.’

Ook PvdA-voorzitter Hans Spekman, die eerder zei dat Suna ‘in een emotionele achtbaan zat’ noemt Suna nu ‘een integer, deugdelijk persoon, die al 12 jaar actief is binnen de partij’. ‘Meerdere malen heb ik aangegeven dat ik Osman niet zou laten vallen als de uitslag van het onderzoek positief zou zijn. Gelukkig is dat het geval en zal Osman ook in de toekomst namens de PvdA in de politiek actief zijn,’ zegt Spekman.

Op heterdaad betrapt

Suna liep tegen de lamp doordat een verborgen camera van PowNews vastlegde hoe hij in een moskee uitlegde hoe mensen een stembriefje konden machtigen en bij het moskeebestuur konden inleveren.

Ook ging hij in op het plan van de verborgen verslaggever om ingevulde stembiljetten van familieleden te verzamelen. ‘Natuurlijk, je kunt me altijd bellen,’ was toen zijn reactie. Achteraf zegt Suna dat hij dat zei om ‘ervan af te zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.