politiek

Teeven heeft ‘onvoldoende herinneringen’ aan deal Cees Helman

Door Shari Deira - 09 juli 2014

Er lijkt maar geen duidelijkheid te komen over de deal die het Openbaar Ministerie (OM) sloot met crimineel Cees Helman. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) kan zich er weinig meer van herinneren.

Teeven heeft ‘onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële afwikkeling van de schikking’ van veertien jaar geleden met drugsbaron Helman, staat in een brief van minister Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer.

Boete

Opstelten liet eerder al weten dat hij geen bronnen heeft kunnen vinden die meer weten van de deal tussen toenmalig officier van justitie Teeven en Helman. De drugsbaron kreeg geld uit het buitenland teruggesluisd, dat hij kon gebruiken om een boete te betalen. De rest mocht hij houden.

In maart ontstond in de Tweede Kamer verontwaardiging over de overeenkomst. Het was onduidelijk om hoeveel geld het ging en het lukte Opstelten niet om dat te achterhalen. De minister zei dat hij nogmaals met Teeven aan tafel zou gaan zitten, maar die kan ook geen duidelijkheid geven.

SP, CDA, ChristenUnie en PVV wilden dat Opstelten bonnen van de deal zou opvragen in Luxemburg, maar: ‘Er is anno 2014 voor het OM geen enkele rechtsbasis om een vordering te doen aan de Luxemburgse autoriteiten teneinde informatie over individuele rekeningen van klanten van een Luxemburgse bank op te vragen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.