politiek

Timmermans terug uit Oekraïne, ‘heeft gedaan wat hij kon’

Door Shari Deira - 20 juli 2014

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) is terug in Nederland na zijn bezoek aan Oekraïne, waar hij was vanwege de vliegramp met vlucht MH17. ‘Hij heeft daar gedaan wat hij kon doen,’ laat Timmermans weten via zijn woordvoerder.

Timmermans was sinds vrijdagavond in de Oekraïense hoofdstad Kiev samen met een onderzoeksteam. Met zijn aanwezigheid wilde hij ervoor zorgen dat het team aan de slag kon in het rampgebied van vlucht MH17.

Afspraken

Het is nog steeds onduidelijk of de onderzoekers daadwerkelijk hun werk kunnen gaan doen. De laatste mededeling was dat zij zaterdag zijn afgereisd naar het rampgebied in het oosten van Oekraïne.

Timmermans en zijn medewerkers hebben onder meer afspraken gemaakt over de veiligheid van Nederlandse deskundigen, omdat over de veiligheidssituatie in het rampgebied veel onduidelijk is. Hij heeft tijdens zijn bezoek overlegd met de Oekraïense president Petro Porosjenko en premier Arsenie Jatsenjoek.

Timmermans benadrukt dat het belangrijk is om te achterhalen wie het vliegtuig heeft neergehaald, maar de hoogste prioriteit is nu het identificeren van de slachtoffers. Dat kan nog lastig worden, omdat de separatisten al een deel van de lichamen zouden hebben laten weghalen.

Invloed

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zaterdag tijdens een ‘zeer intens’ telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin nogmaals gezegd dat Poetin invloed moet uitoefenen op de separatisten. Poetin zei dat hij er alles aan zal doen.

De Britse premier David Cameron zegt in The Sunday Times dat als blijkt dat het vliegtuig is neergehaald door separatisten, dat een gevolg is van de destabiliserende invloed van Rusland in Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.