politiek

VVD: PvdA moet afstand nemen van ‘idioot’ vakbondsplan

Door Tom Reijner - 04 juli 2014

De VVD heeft, nog voor het reces in Den Haag goed en wel is begonnen, nog een stevige waarschuwing aan het adres van coalitiepartner PvdA. De sociaal-democraten kunnen zich maar beter niet inlaten met het ‘banenplan’ van de vakbonden.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het plan van vakbonden FNV, CNV en VCP ‘idioot’ en daarom niet bespreekbaar. ‘Ik heb (PvdA-leider) Diederik Samsom hierover nog niet gesproken, maar als je “Partij van de Arbeid” heet, dan kun je niet voor dit plan zijn,’ zegt hij in een interview met De Telegraaf dat zaterdag verschijnt.

Omstreden

De vakbonden kwamen deze week met het plan om het werkloosheidscijfer flink te laten zakken en driehonderdduizend banen te creëren. Maar de maatregelen die zij voorstellen, zijn omstreden.

De vakbonden willen de lasten op arbeid verlagen, de AOW-leeftijd niet verder verhogen en ouderen minder laten werken. Dat moet natuurlijk wel worden betaald: FNV, CNV en VCP roepen op om vermogens en winsten van multinationals zwaarder te belasten.

Koek

Zijlstra is hier mordicus tegen. Het is volgens hem zaak dat de ‘koek’ groter wordt dan nu. Als er meer welvaart is, valt er ook meer te verdelen, zegt hij. ‘Dan kun je alleen maar voor elkaar krijgen als je meer gaat werken. Minder werken tegen hetzelfde loon betekent dat de productiviteit afneemt.’

Als de PvdA deze voorstellen steunt, gaat dat volgens de VVD’er rechtstreeks in tegen het adagium van de sociaal-democraten. ‘Voor Samsom staat “werk, werk, werk” voorop.’ Maar dit plan vernietigt juist werk, zegt Zijlstra. ‘Als ze er wel voor zijn, gaat dat in tegen de lijn van de VVD en PvdA om werk te creëren. Dan gaan we het niet eens worden, want de VVD gaat dit niet doen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.