politiek

Weggestuurde PvdA’er Breda weigert raadszetel op te geven

Door Servaas van der Laan - 11 juli 2014

Het Bredase gemeenteraadslid Jamal Nouhi weigert zijn zetel in de gemeenteraad op te geven. Donderdag werd hij uit de PvdA-fractie gezet omdat hij op een forum het opsluiten van homoseksuelen in Marokko verdedigde.

Nouhi reageerde vrijdag op de ophef tegenover bredavandaag.nl.

Discussie

De weggestuurde PvdA’er is zich van geen kwaad bewust en zegt alleen een discussie op gang te hebben willen helpen. Zo hekelt hij de manier waarop Human Rights Watch de eigen normen en waarden probeert te exporteren naar Marokko.

Als voorbeeld noemt het raadslid het sinterklaasfeest dat sommigen betitelen als een racistisch feest. ‘Dan staat heel het land op zijn achterste poten, dat is precies het gevoel dat in Marokko heerst wanneer je het over homorechten hebt. Daarom maakte ik ook de vergelijking tussen homofilie en pedofilie, je hebt te maken met een ander land.’

Geen homofoob

Nouhi, die het opnam voor de Marokkaanse wet waarin homoseksuelen op grond van hun geaardheid worden vervolgd, vindt zichzelf niet homofoob. ‘Ik ben ook geen homofoob en heb gewerkt met homoseksuele collega’s, die mensen zijn er gewoon ook.’

Dat Nouhi de laan werd uitgestuurd komt volgens het raadslid omdat de PvdA op dit moment heel erg bezig is met het imago van de partij. ‘Doordat de media zo tekeer ging (sic) is er niet goed gekeken welke (sic) doel ik met mijn uitspraken voor ogen had. Van der Velde gaat nu de discussie uit de weg, maar ik geef nog niet op.’

De PvdA’er hoopt nu op de coulance van voorzitter Hans Spekman. Pas als die ook geen begrip toont, zegt hij zijn lidmaatschap op. Zijn raadszetel behoudt hij sowieso.’Als het aan mij ligt, blijf ik bij de PvdA.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.