politiek

Ambtenaar met onmiddellijke ingang geschorst na IS-tweet

Door Anne-Marie Spermon - 13 augustus 2014

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft ambtenaar Yasmina Haifi per direct geschorst. Haifi noemde de terreurorganisatie IS ‘een vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken’.

De vrouw werkt meer dan negen jaar als projectleider Personeelsbeleid op het ministerie van Veiligheid en Justitie en was sinds twee jaar gedetacheerd bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Bij het centrum moet ze haar werk per direct neerleggen. ‘Omdat haar uitlatingen rechtstreeks betrekking hebben op het werk van de NCTV, vormt dat aanleiding om haar detachering van werkzaamheden bij NCSC/NCTV met onmiddellijke ingang te beëindigen,’ aldus het ministerie.

Ophef

In de Tweede Kamer ontstond ophef na de tweet van Haifi over terreurgroep IS (voorheen ISIS). De PVV noemde de ambtenaar ‘een gevaar voor de staatsveiligheid’.

Het CDA wilde graag van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) weten wat het kabinetsbeleid is ten aanzien van ‘ambtenaren die de terreurorganisatie IS steunen, hun daden bagatelliseren of anderen de schuld geven’.

Mening

De ambtenaar zelf zegt afstand te nemen van de daden van IS, maar blijft erbij dat de terreurgroep niet islamitisch kan zijn omdat hun daden ‘lijnrecht tegenover de Islam staan’. Wel verwijderde Haifi de tweet met beschuldiging richting zionisten uiteindelijk van haar account.

Ze geeft toe dat haar uitspraak, gezien haar functie, niet zo handig was. Maar de ophef had ze niet zien aankomen: ‘Ik dacht dat Twitter gewoon een plek was om je mening te geven. Vrijheid van meningsuiting in Nederland telt blijkbaar voor bepaalde groepen en voor andere groepen niet.’

https://twitter.com/HaifiY/statuses/499488141531938816

Politiek

De voormalig projectleider van het NCSC benadrukt dat de tweet niets met haar inhoudelijke werkzaamheden van doen heeft. Als projectleider personeelsbeleid zou haar functie ‘niets met politiek te maken hebben’.

Naar eigen zeggen baseerde Haifi haar controversiële tweet op documenten van klokkenluider Edward Snowden, waaruit zou blijken dat IS een zionistische campagne is. Waar zij die informatie heeft opgepikt, is onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.