politiek

Begrotingsoverleg begint weer: waar zetten de partijen op in?

Door Tom Reijner - 18 augustus 2014

Het politieke zomerreces zit er dan nu echt op. De top van het kabinet en coalitiepartijen VVD en PvdA onderhandelen weer met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar.

Maandagochtend is er op het ministerie van Financiën eerst overleg tussen premier Mark Rutte (VVD) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en fractieleider van de sociaaldemocraten, Diederik Samsom.

Vervolgens schuiven de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan. De miljoennota wordt gepresenteerd op Prinsjesdag op 16 september.

Het uitgangspunt tijdens de onderhandelingen is anders dan voorbije jaren, toen politici op het Binnenhof er vooral op waren gericht het begrotingstekort tot onder de 3-procentsnorm te krijgen.

Koortsachtig werd naar bezuinigingen gezocht. Het kabinet bereikte vorig jaar oktober een akkoord met de drie oppositiepartijen, waardoor VVD en PvdA zich verzekerden van de kleinst mogelijke steun in de Eerste Kamer.

Lastenverlichtingen

Maar nu het economische getij gunstiger is en de economie langzaam maar zeker verder aantrekt , is er plots ruimte voor lastenverlichting. Daar zijn in elk geval de oppositiepartijen het over eens.

De liberale partij en de kleine christelijke fracties willen lastenverlichting via onder meer lagere lasten op arbeid. Ook willen zij dat er extra geld vrij wordt gemaakt voor Defensie. Dat er meer wordt uitgetrokken voor die sector, nu er weer spanningen zijn in Europa en IS oprukt in het Midden-Oosten, is zo goed als zeker.

Het bedrag is nog onderwerp van discussie. De wensenlijstjes van de oppositiepartijen staan elk gelijk aan vele honderden miljoenen euro’s.

Geweldige winst

Volgens Dijsselbloem is er inderdaad ruimte voor lastenverlichting, maar zijn de mogelijkheden daartoe beperkt. Dat weten de partijen ook, zegt de minister van Financiën.

Het is al een ‘geweldige winst dat we niet méér hoeven te bezuinigingen dan we eerder van plan waren’. Hij wil dat zo houden, want ‘elke extra uitgave voor lastenverlichting betekent dat het begrotingstekort verder oploopt en dat moeten we niet doen,’ zei Dijsselbloem vrijdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.