politiek

Lager salaris? Dan meer wachtgeld, vindt publieke omroep

Door Shari Deira - 22 augustus 2014

Bestuurders in de (semi)publieke sector vinden het maar niets dat minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) hun salaris wil verlagen. De Nederlandse Publieke Omroep wil best inleveren, maar dan zou er ook een gunstigere wachtgeldregeling moeten komen.

Medewerkers in de publieke sector mogen niet meer verdienen dan een ministerssalaris van 170.000 euro. NPO-directeur Henk Hagoort laat weten aan RTL Nieuws dat ook andere arbeidsvoorwaarden in dat geval gelijk moeten zijn.

Moeite

Hagoort zegt dat de NPO een voortrekkersrol heeft gespeeld als het gaat om het verlagen salarissen, maar hij heeft moeite met het tempo waarop Plasterk de veranderingen wil doorvoeren. Begin vorig jaar werd er al een maximaal salaris ingesteld van 230.000 euro. Vanaf begin volgend jaar moet dat naar 170.000 euro.

Dit terwijl in België een topsalaris wordt onderzocht van 290.000 euro. ‘De NPO wijst erop dat de concurrentiepositie van Nederland op de  Europese arbeidsmarkt van publieke topbestuurders verzwakt,’ laat Hagoort weten.

Bovendien vindt hij het oneerlijk dat publieke bestuurders bij ontslag een maximale vergoeding krijgen van 75.000 euro, terwijl politici een wachtgeldregeling hebben ‘die de waarde van 75.000 euro ruim overstijgt’.

Hagoort legt Plasterk daarom een keuze voor: de wachtgeldregeling voor politici wordt aangepast, of de NPO krijgt een wachtgeldregeling die vergelijkbaar is met die van de minister.

Onaanvaardbaar

De kritiek van Hagoort maakt deel uit van een groter verzet van topbestuurders tegen de salarisbeperking.

Woningcorporaties, hogescholen en waterbedrijven hebben grote bezwaren tegen de plannen van Plasterk, meldt RTL Nieuws. Er zijn hierover al tientallen protestbrieven gestuurd naar de minister.

De schrijvers van de brieven zeggen dat het verlagen van de salarissen ‘ingrijpende gevolgen’ heeft en ‘contraproductief’ is. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties vindt een salarisverlaging ‘onaanvaardbaar’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.