politiek

Opstelten: geweld bij demonstratie Schilderswijk onaanvaardbaar

Door Shari Deira - 12 augustus 2014

De rellen die zondag uitbraken bij een demonstratie in de Haagse Schilderswijk zijn onaanvaardbaar. ‘Vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haait zaaien, discriminatie en geweld.’

Dat zegt minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie in reactie op de gebeurtenissen. Opstelten vindt demonstreren een groot goed, maar het recht is niet onbegrensd.

‘Het zwaaien met vlaggen met hakenkruizen, IS-symbolen, gezichtsbedekking en openbare geweldpleging worden niet geaccepteerd.’

Joden

In de wijk in Den Haag demonstreerde zondag een groep tegen terreurbeweging ISIS. Zij deden dat naar aanleiding van een eerder protest in de buurt, waar ISIS-vlaggen te zien waren en leuzen werden geroepen als ‘dood aan de Joden’.

De demonstratie liep uit de hand toen een groep een tegendemonstratie hield. De ME moest eraan te pas komen om de orde te herstellen. Zes mensen werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, opruiing en belediging van agenten.

Onrust

Intussen neemt de kritiek op het optreden van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag toe. Vanwege de onrust in de Schilderswijk klinkt de roep voor Van Aartsen zijn vakantie in Frankrijk af te breken, maar de burgemeester is dat niet van plan.

Van Aartsen wil na terugkeer ‘eerst alle feiten op een rij’ hebben. ‘Pas daarna zal hij mogelijk reageren, grondig en niet overhaast.’ Tot die tijd neemt locoburgemeester Tom de Bruijn (D66) de zaken waar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.