politiek

Topambtenaar Amsterdam weggestuurd vanwege financiële ‘chaos’

Door Anne-Marie Spermon - 13 augustus 2014

De directeur van de Dienst Middelen en Control Vincent van Woerkom is uit zijn functie gezet. De dienst kreeg eind vorig jaar veel negatieve aandacht na een miljoenenblunder waarbij per ongeluk 188 miljoen euro aan woonsubsidie werd overgemaakt.

Volgens een intern bericht van de gemeente, in handen van Het Parool, heeft D66-wethouder Financiën Udo Kock besloten dat topambtenaar Van Woerkom zich mag gaan bezighouden met andere gemeentelijke projecten.

Chaos

De Dienst Middelen en Control is de financiële toezichthouder van de gemeente Amsterdam. Volgens ingewijden zou het een ‘chaos’ zijn op de afdeling van Van Woerkom.

Het besluit valt twee maanden na het aantreden van het nieuwe gemeentebestuur, dat een financiële bedrijfsvoering met een slechte naam erft. Oud-wethouder Financiën Pieter Hilhorst (PvdA) kwam eind 2013 onder vuur te liggen toen bleek dat de gemeente per abuis 188 in plaats van 1,8 miljoen euro aan woonsubsidies had uitgekeerd.

Bestedingslimiet

De Dienst Middelen en Control adviseerde de wethouder tijdens het daaropvolgende debat met de gemeenteraad om het instellen van een bestedingslimiet, om verkeerde uitgaven in de toekomst te voorkomen, te weigeren.

Die inschattingsfout leidde vervolgens tot een motie van wantrouwen tegen de PvdA-wethouder. Uit een conceptanalyse van de vorige gemeenteraad blijkt dat het financiële toezicht van de Dienst Middelen en Control ‘onvoldoende is en niet naar behoren functioneert’.

Reorganisatie

De dienst zou Hilhorst vaker dubieus advies hebben gegeven. Het idee om de derde universiteit van de hoofdstad, Amsterdam Metropolitan Solutions, te bekostigen met nog niet vrijgekomen gemeentegeld was ook afkomstig van de afdeling van Van Woerkom.

De gemeente stelt in een reactie slechts dat alle directeursposities opnieuw worden bekeken, omdat Amsterdam middenin een reorganisatie zit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.