politiek

VVD: behandel ISIS-aanhangers in Den Haag als terroristen

Door Tom Reijner - 12 augustus 2014

De moslimjongeren die dit weekeinde met stenen begonnen te gooien naar anti-ISIS-demonstranten en journalisten in Den Haag, faciliteren de terroristische strijd. Justitie moet hen dan ook als terroristen behandelen en vervolgen.

‘Deze demonstranten roepen onder de noemer van ISIS met ISIS-symbolen haatzaaiende en opruiende teksten. Daarmee faciliteren zij de propagandaoorlog en de terroristische strijd, want ISIS is een terroristische organisatie,’ zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff tegen Nu.nl.

Wat hem betreft wordt niet elke demonstrant die met een ISIS-vlag zwaait, als terrorist vervolgd. Maar dat kan wel bij de ISIS-demonstranten ‘die actiever zijn, met een megafoon de boel opruien en aanzetten tot geweld en het doden van mensen’.

Lef

Politie en justitie moeten ‘creatief’ omgaan met de ISIS-demonstranten en ‘lef tonen’, vindt Dijkhoff. Volgens hem is het vervolgens aan de rechter om te bepalen of zij ook daadwerkelijk terroristen zijn.

Ook coalitiepartij PvdA is het zat. Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat het afgelopen moet zijn met het gedrag van een groep radicalen, die het leven in de Haagse Schilderswijk onmogelijk maken. Het gedrag van deze ‘oproerkraaiers‘ moet niet worden getolereerd, zegt hij.

Vakantie

Afgelopen weekeinde liep een demonstratie door de wijk uit de hand. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen toen jongeren met stenen gooiden naar een groep van zo’n 150 tot 200 demonstranten die een ‘Mars van de vrijheid’ hielden.

De tocht door Den Haag was georganiseerd door een Facebookgroep die zich Pro Patria (Voor het vaderland) noemt. Daarbij zouden agenten zijn uitgemaakt voor onder meer ‘kankerjoden’.

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD), die op dit moment met vakantie in Frankrijk is, keert op tijd terug voor een spoeddebat met de gemeenteraad over de kwestie.

Elf leden van de Haagse raad eisten dinsdag dat Van Aartsen zijn vakantie zou afbreken voor het debat. Richard de Mos (Ouderenpartij Den Haag), die de initiatiefnemer van het debat is, vindt dat het gemeentebestuur heeft gefaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.