politiek

‘VVD wil vandaag nog oplossing van PvdA of Schippers stapt op’

Door Elif Isitman - 17 december 2014

De PvdA moet vandaag nog met een oplossing komen voor het gesneuvelde zorgplan, anders zal Edith Schippers (VVD) opstappen als minister van Volksgezondheid.

Dit  zeggen ingewijden tegen de Volkskrant. Schippers zelf ontkent dit: ‘Ik houd niet zo van deadlines.’ De regeringscoalitie is volgens haar bezig ‘rustig te kijken’ hoe ze uit de problemen kunnen komen.

De VVD drong er woensdag tijdens een overleg met de PvdA-top op aan dat de PvdA nu echt met een oplossing moet komen.

Zijden draadje

Het voortbestaan van het kabinet hangt aan een zijden draadje, zeggen Haagse bronnen tegen RTL Nieuws.

Schippers probeerde eerder de drie PvdA-dissidenten tegemoet te komen door voor te stellen om de wet opnieuw in te dienen bij de Tweede Kamer. Daar zou de PvdA een Algemene Maatregel van Bestuur bij moeten formuleren waarmee de bezwaren van de drie senatoren worden ondervangen. Dit moet dan gesteund worden door zowel de PvdA en de VVD als de drie gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP.

Marijke Linthorst die als woordvoerder van de drie dissidente PvdA-senatoren fungeert, zegt dat de aanpassing van het wetsvoorstel van Schippers de principiële bezwaren niet wegneemt. Het voorstel is volgens de dissidenten ‘onevenwichtig’ en dat verandert niet met een kleine wijziging.

Daarnaast vindt Linthorst het niet nodig dat de drie afzonderlijk met PvdA-leider Diederik Samsom om de tafel gaan zitten, omdat de drie het ‘volledig met elkaar eens’ zouden zijn.

Volgende stap

Daarnaast is er nog een tweede probleem voor de PvdA: in het verkiezingsprogramma van de partij staat dat marktwerking in de zorg moet worden beëindigd.  Volgens de PvdA betekent het voorstel van Schippers juist een volgende stap in het proces van marktwerking, iets waar de PvdA-kiezers zich niet mee zouden kunnen verenigen.

Senator Guusje ter Horst zei vannacht al: ‘Zolang deze PvdA-fractie er zit, zal dit wetsvoorstel het niet halen.’

Bronnen melden aan NOS dat de Eerste Kamer-fractie van de PvdA niet uit zou zijn op de val het kabinet. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) denkt ook dat er een oplossing komt voor de crisis. Hoe die oplossing er dan uit zal gaan zien, wilde hij niet zeggen.

Het topberaad van de PvdA op het ministerie van Sociale Zaken is nu opnieuw in gang gezet. Daar wordt het voorstel van Schippers verder bediscussieerd. Wanneer de PvdA besluit toch in te binden, dan wordt een serieuze kabinetscrisis voorkomen. Minister Schippers is namelijk niet bereid om van haar wet, al dan niet in aangepaste vorm, af te zien.

Premier Mark Rutte wil in het belang van het gesprek geen commentaar geven. Er komt voorlopig geen debat in de Tweede Kamer over de crisis. SP-leider Emile Roemer had hier wel om gevraagd maar kreeg onvoldoende steun van de andere partijen. Een ruime meerderheid wil eerst de brief van het kabinet afwachten, die naar verwachting voor donderdagochtend 10.00 uur komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.