politiek

Meer beschuldigingen van OM tegen ex-wethouder Jos van Rey

Door Elif Isitman - 15 januari 2015

Voormalig wethouder en senator Jos van Rey (VVD) heeft zich voor meer dan 97.000 euro laten omkopen door vastgoedondernemer Piet van Pol. Dat staat in de aanklacht van het Openbaar Ministerie tegen de oud-wethouder. De zaak tegen Van Rey loopt inmiddels al meer dan twee jaar. Waar wordt hij allemaal van verdacht?

In de aanklacht van het OM staat te lezen dat Van Rey (69) onder meer bezoekjes aan vastgoedbeurzen in München en Cannes en voetbalwedstrijden in Zwitserland en Duitsland, en vakanties in zijn Villa in Saint-Tropez cadeau kreeg van de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol.

Voorkeursbehandeling

Van Pol en Van Rey waren bevriend. Volgens de beschuldigingen ontving Van Pol in ruil voor zijn giften een politieke voorkeursbehandeling: hij kreeg vertrouwelijke informatie doorgespeeld en Van Rey zou hem werk hebben gegund voor aanzienlijk hogere bedragen dan normaal.

Afgelopen najaar werd bekend dat Van Pol ook VVD-Kamerlid Mark Verheijen duizenden euro’s toeschoof voor zijn verkiezingskas, in de tijd dat Verheijen wethouder in Venlo was en Van Pol daar zaken deed.

Daarnaast komt er voor het eerst naar buiten dat Van Rey ook smeergeld zou hebben aangenomen van het Roermondse beveiligingsbedrijf Red Security en het vastgoedbedrijf Meulen Groep uit Weert. Ook deze bedrijven zouden in ruil voor geld en geschenken geheime en concurrentiegevoelige informatie van Van Rey hebben gekregen.

Zeven beschuldigingen

In totaal heeft het OM zeven specifieke beschuldigingen opgesomd tegen Jos van Rey. Naast de aanklachten van corruptie en omkoping gaat het om verkiezingsfraude en het witwassen van 175.000 euro. Van Rey heeft steeds gezegd dat hij slechts als vriend logeerde in het huis van zijn vriend. Van Pol was ook altijd zelf aanwezig. Justitie waardeert die overnachtingen echter tegen de hoteltarieven te Saint-Tropez.

Bij de verkiezingsfraude zou van Rey stemmen hebben geronseld voor zijn partij bij verschillende verkiezingen tussen 2010 en 2012: de Roermondse gemeenteraadsverkiezing, de Tweede Kamerverkiezingen en de Provinciale Staten. Ook zou hij informatie hebben gelekt in een sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond en daarmee zijn ambtsgeheim hebben geschonden.

Politie-inval

Het strafrechtelijke onderzoek naar Van Rey ging in de zomer van 2012 van start. In oktober 2012 deed de politie een inval bij zijn huis en in het stadhuis van Roermond. Zij namen daarbij administratie, computers en digitale bestanden in beslag.

Op dat moment zat Jos van Rey al 17 jaar voor de VVD in het College van Burgemeester en Wethouders. Ook is hij 24 jaar gemeenteraadslid, 18 jaar lid voor de Provinciale Staten en 14 jaar Tweede Kamerlid geweest.

Na de politie-inval stapte Van Rey op als wethouder en senator. In maart behaalde hij met zijn nieuwe partij de Liberale Volkspartij Roermond een grote verkiezingsoverwinning. Hij is nu raadslid, maar niet meer voor de VVD. Hij is wel partijlid gebleven.

De strafzaak tegen Jos van Rey, Piet van Pol en de medeverdachte Roermondse ex-wethouder Tilman Schreurs begint volgende week dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.