sport

‘Stoere’ glossy moet jongens aan het hockeyen krijgen

Door Servaas van der Laan - 10 oktober 2014

Wie als jongen opgroeit in de landelijke contreien van de Hoeksche Waard gaat voetballen, vissen of crossen op de brommer. Hockey is beduidend minder populair. Maar daar wil Hockeyclub Hoeksche Waard nu wat aan doen.

Wie er niet is geboren of op de A29 na de Heinoordtunnel nooit per ongeluk een keer de verkeerde afslag heeft genomen, kent de Hoeksche Waard waarschijnlijk niet. Het polderrijke eiland ten zuiden van Rotterdam wordt hoofdzakelijk bewoond door harde werkers die niet per se met hun naam in de krant hoeven.

Mannenprobleem

Maar nood brak wet voor de enige hockeyclub die het eiland rijk is. Hockeyclub Hoeksche Waard heeft, net als veel andere hockeyclubs in Nederland, een mannenprobleem. Niet dat de mannen problemen veroorzaken, er is juist een tekort aan ze. Van de 775 leden is slechts 175 jongen of man.

Het tweede team van de vereniging is op dit moment bezig aan een imposante reeks overwinningen in de reserve vierde klasse, maar Heren 1 probeert op een andere manier indruk te maken.

Mannenglossie

Het normaal toch sobere clubblad Styx is om die reden voor één keer omgetoverd tot een heuse mannenglossie. Fotograaf Ferdy Collewijn maakte portretten van de hockeymannen van Heren 1. De boodschap aan jongens in de Hoeksche Waard: hockey is stoer en leuk.

‘Hockey is niet alleen een leuke sport voor meisjes,’ zegt PR-medewerker van de club, Sandra Balzer, in het AD. De afgelopen jaren sprong de club mee met de landelijke trend waarin hockey steeds populairder werd. Maar het waren vooral meisjes die zich aanmeldden. ‘Op de een of andere manier wil het beeld dat hockey alleen leuk is voor meisjes met blonde haren en rokjes er maar niet uit in de Hoeksche Waard,’ zegt Balzer.

Volgens Ralph Boersma, trainer-coach van Heren 1, ligt de focus bij veel scholen op voetbal en niet op hockey. ‘Daar maken ze pas op de Middelbare School kennis mee.’ Hij hoopt dat de actie in ieder geval een paar jongens zal enthousiasmeren voor de hockeysport. ‘Je moet proberen de eerste paar schapen over de dam te krijgen, dan volgen er vanzelf meer!’

Landelijk probleem

Het tekort aan mannen speelt niet alleen bij hockeyclub Hoeksche Waard. Uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) blijkt dat er vorig jaar ruim twee keer zoveel meisjes (106.174) hockeyden bij de junioren dan jongens (51.138).

De bond is daarom begonnen met ‘Funkey‘, een lesprogramma voor 4-5-jarigen waarin een simpele vorm van hockey wordt aangeleerd. Omdat hockey pas vanaf zes jaar kan, zijn veel jongens op die leeftijd al aan het voetballen. Met Funkey hoopt de bond ook jongens op jonge leeftijd enthousiast te maken voor de hockeysport.

Helden

Ook is de bond bezig met een programma om van de mannelijke hockey-internationals meer ‘helden’ te maken waarmee jongens zich willen identificeren zoals ze dat met veel voetballers doen.

Zo is Maartje Paumen voor veel hockeymeisjes een groot voorbeeld, maar ontbreekt een dergelijk figuur bij de mannen. Maar hoe maak je van de Oranje-mannen helden? Daar moet de hockeybond zich nog over gaan buigen. Ze zullen in ieder geval meer prijzen moeten gaan pakken. De vrouwen scoorden de afgelopen jaren internationaal beter dan de mannen.

Op dat punt hebben de ‘helden’ van Heren 1 van hockeyclub Hoeksche Waard overigens ook nog wel wat te winnen. De mannen van Boersma staan na vier wedstrijden in de derde klasse op een teleurstellende zevende plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.