Simon Rozendaal

Goh, wat zijn die wielerjournalisten opeens kritisch, hè?

Door Simon Rozendaal - 23 januari 2013

Twee maanden geleden nog waren de wielerjournalisten de risee van de media. Iedereen wist natuurlijk al lang dat wielrenners doping gebruikten – ‘per slot van rekening kun je de Tour niet op een bruine boterham met kaas rijden’ – maar die suffe en slaafse adepten, met Mart Smeets voorop, durfden het niet op te schrijven.

Opeens zijn ze helden. Gisteravond zaten twee journalisten van NRC Handelsblad en de Volkskrant bij De Wereld Draait Door en zowel Matthijs van Nieuwkerk als Ali B. deed alsof hier halfgoden zaten.

Kom op.

Geen helden

Net zo min als wielerjournalisten vroeger sukkels waren, zijn ze nu helden. Al die onthullingen die we dagelijks in de krant lezen (Appie Happie heeft gebruikt!, Joepie Meloen heeft geslikt!), stellen natuurlijk niets voor. We hebben werkelijk geen idee om wat voor soort doping het gaat en welke voordelen er zijn behaald.

De essentie van de strafbaarheid van doping is dat je daarmee een voordeel behaalt ten opzichte van je concurrenten. Dat je vals speelt. Welnu, als iedereen doping gebruikt, zoals in de tijd van Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Gert-Jan Theunisse en Lance Armstrong gebeurde, dan is de kans groot dat degene die wint, de beste is. Daar gaat het toch om bij sport?

Geen kennis

Enige farmacologische en medische kennis is meegenomen als je over dit onderwerp schrijft. Eerlijk gezegd heb ik niet de indruk dat wielerjournalisten daar enige kaas van hebben gegeten. Harm Kuipers, ex-wereldkampioen schaatsen, hoogleraar geneeskunde en dopingdeskundige, heeft er keer op keer op gewezen dat je van de meeste doping niet harder maar langzamer gaat fietsen. Er zijn maar enkele soorten doping waarvan je harder gaat fietsen (zoals epo) maar dan scheelt het slechts enkele procenten.

Wel sensatie

Waarom heeft niemand het daar over? Waarom zitten echte dopingdeskundigen als Harm Kuipers of Douwe de Boer niet bij DWDD of Pauw & Witteman?

Mijn enige verklaring is dat wielerjournalisten niet zo kritisch en deskundig zijn als ze nu doen voorkomen en dat talkshowgastheren als Matthijs van Nieuwkerk niet geïnteresseerd zijn in waarheidsvinding – zolang ze maar een spannend programma hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.