Jelte Wiersma

Besluit schaatshal toont amateurisme van de schaatssport

Door Jelte Wiersma - 26 juli 2013

Schaatsbond KNSB maakt zich belachelijk met gestuntel over aanwijzing van nationaal topsportcentrum. Het toont daarmee nogmaals dat schaatsen een amateuristische sport is. Het oude Thialf past daar prima bij.

Thialf in Heerenveen is volgens schaatsbond KNSB en een aantal Nederlandse toprijders niet meer goed genoeg. Dus moet er een nieuwe ijshal komen.

De bond schreef daarom samen met sportkoepel NOC*NSF een wedstrijd uit. Iedereen kon een plan indienen voor een nieuw stadion.

Complex

Drie consortia, uit Almere, Zoetermeer en Heerenveen, meldden zich. Het beste plan zou winnen. Almere had schijnbaar het beste plan. Voor 160 miljoen euro moet er een complex worden gebouwd met een schaatsbaan en allerlei faciliteiten voor aanverwante sporten.

Hoe het gefinancierd moet worden? Niemand die het weet.

Eerlijk

De KNSB krabbelde daarom terug. Het liet de Almeerse plannen doorrekenen waarna pas in september zou worden besloten. Almere stapte naar de rechter en kreeg natuurlijk gelijk. De KNSB verandert tijdens het spel de regels, dat is niet eerlijk.

De bond heeft daarom gedwongen door de rechter gekozen voor Almere. Tegen het besluit van de KNSB maakt Thialf bezwaar.

Ook het TranSportium uit Zoetermeer is ontstemd. Hun beider plannen zijn financieel beter onderbouwd. De provincie Friesland garandeert Thialf 50 miljoen euro subsidie, in Zoetermeer zijn technologieconcern Siemens, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en bouwer Dura Vermeer betrokken.

Faciliteit

Het gestuntel van de KNSB toont dat zelfs in schaatsland Nederland schaatsen een amateuristische sport is.

Het oude Thialf is daarvoor – ook zonder de provinciale subsidie – al een hele luxe faciliteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.