Ron Kosterman

Voetbal is een zotte industrie en dat komt door de UEFA

Door Ron Kosterman - 04 september 2013

Terwijl Spanje wordt geplaagd door werkloosheid, telt Real Madrid 100 miljoen euro neer voor transfer Gareth Bale. De Europese voetbalbond verdient met de Champions League zelf ook honderden miljoenen euro’s. Stop daar eerst maar eens mee.

Natuurlijk is het idioot dat Real Madrid 100 miljoen euro betaalt voor Gareth Bale, een voetballer uit Wales. In Spanje rijst de werkloosheid de pan uit en kan de bankensector slechts met Europese miljardensteun overeind blijven. Enkele van die banken zouden financiers zijn van de Bale-transfer.

Maar voetbal is een zotte industrie, zeker in Spanje en andere grote voetballanden. In deze industrie zet een goeddeels onzichtbare groep ‘makelaars’ de toon.

Spaanse WW

Zij initiëren de miljoenentransfers en halen zelf fortuinen aan courtages binnen. In de afgelopen transferperiode is in de vijf grootste competities voor 2 miljard euro aan spelers verhandeld.

Die gekte houdt voorlopig niet op. Geen Real-fan, al dan niet gebruikmakend van de Spaanse WW, kwam in opstand. Real gaat ook nog verdienen aan Bale. Om te beginnen: de club verkocht recent ook spelers voor minimaal 87 miljoen euro.

Verder: de omzet van Real (2012: 512 miljoen euro) zal fors toenemen. Door merchandising, televisieopbrengsten, hogere gages voor oefenwedstrijden, enzovoort.

De club voldoet nog steeds aan alle financiële criteria die de Europese voetbalbond UEFA stelt aan clubs via het Financial Fair Play-systeem. Zo is de totale schuld van Real (125 miljoen euro) veel lager dan de omzet.

Waanzinnig

De Franse UEFA-baas Michel Platini maakt zich vooral boos over al die makelaars. Hij zou beter de hand in eigen boezem steken. Een deel van de oorzaak ligt bij de door zijn bond georganiseerde Champions League.

Deelname aan die Europese topcompetitie levert clubs – vooral die uit de grote voetballanden – tientallen miljoenen euro’s op. Dat nodigt ze uit tot waanzinnige investeringen.

Misschien moet Platini daar eens naar kijken. Maar ja, de Champions League levert de UEFA via sponsors en tv-gelden zelf ook honderden miljoenen op. Die zet je niet zomaar op het spel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.