Rik Kuethe

Weg met kniesoren die mopperen dat schaatsmedailles niets voorstellen

Door Rik Kuethe - 21 februari 2014

Eerst was de afvaardiging naar Sotsji te zwaar, vervolgens was de Koning te enthousiast en ten slotte zou het Nederlandse schaatssucces louter het gevolg zijn van buitenlands falen. De Winterspelen tonen aan waarin een klein land groot kan zijn.

Het was voorwaar niet alles goud wat er blonk, maar het scheelde niet veel. Dat Sven Kramer op de 10.000 meter weer naast het goud greep, lijkt een nationaal trauma te worden. Niettemin blijken de Olympische Winterspelen in Sotsji een goudmijn voor de Nederlandse schaatsploeg.

Voor de Spelen gingen er luid stemmen op die verkondigden dat Nederland een scheve schaats zou rijden door zo’n zware delegatie van hoogwaardigheidsbekleders af te vaardigen naar een land met zulke onvriendelijke wetgeving jegens homo’s.

Knuffel

Een mening die alleszins valt te respecteren, al resulteerde het meereizen van VVD-premier Mark Rutte er nu juist in dat die homorechten op het hoogste niveau konden worden aangekaart, op de eerste dag met president Vladimir Poetin zelf.

Dezelfde Poetin die enkele dagen laten de biseksuele Irene Wüst knuffelde na haar overwinning op de 3.000 meter.

Iets minder begrip valt op te brengen voor het vaderlandse gekniesoor over de kleren van het koninklijk paar en premier Rutte. Máxima is zo allerminst een ijskoningin en onze vorst zo overduidelijk een enthousiast sportliefhebber dat het hun toch niet kan worden verweten dat zij niet in mantelpak en hij niet in driedelig grijs het gebeuren minzaam volgde.

Afrikanen

Het tweede bataljon kniesoren richt zijn gifpijlen op de overdaad aan succes.

Als Nederland zo’n sloot medailles wint, kan dat niets anders betekenen dan dat de concurrentie van onbeduidend niveau is, zo miesmuizen de klagers. Want hoe kan een schaatser uit, zeg, Kameroen het ooit opnemen tegen sporters die naast een milde koning af en toe ook strenge vorst kennen?

Wederom onterechte kritiek. Zo winnen Kenianen of Ethiopiërs vrijwel elke marathon waaraan ze meedoen. Heeft iemand ooit geopperd dat de Afrikanen alleen maar winnen omdat de rest zo slecht is?

De Olympische Winterspelen in Sotsji hebben weer eens aangetoond waarin een klein land groot kan zijn en – als het over homorechten gaat – een groot land klein.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.