Gerry van der List

Schandaal rond WK in Qatar leidt hopelijk tot zuivering FIFA

Door Gerry van der List - 02 juni 2014

Qatar blijkt steekpenningen te hebben betaald om het WK voetbal in 2022 te mogen organiseren. De onthulling door The Sunday Times vormt een goede reden voor een nieuwe verkiezing en een reorganisatie van de wereldvoetbalbond.

Bijna iedereen die weleens in de regio is geweest, vond het een krankzinnig besluit. In Qatar loopt in de zomer de temperatuur op tot 50 graden – niet echt ideaal voor een lekker potje voetbal.

Daarom bestond al lang het vermoeden dat de toewijzing van het WK van 2022 aan het Arabisch emiraat, dat helemaal niet beschikt over een voetbaltraditie, te maken had met dubieuze praktijken.

Steekpenningen

Onthullingen in The Sunday Times bevestigen de juistheid van dit vermoeden.

De Britse krant beschikt over vele documenten waaruit blijkt dat Qatar miljoenen aan steekpenningen heeft betaald aan bestuurders van de wereldvoetbalbond FIFA.

Controversieel

De grote baas wordt niet met name genoemd. De controversiële voorzitter Sepp Blatter, die ondanks zijn 78-jarige leeftijd werkt aan zijn herverkiezing, was al bezig met een poging zijn gezicht te redden.

De Zwitser liet kort geleden in een interview weten dat de keus voor Qatar, gezien de enorme hitte, een fout was. Hij verklaarde zelf op een ander land te hebben gestemd.

Corrupt

De berichten in The Sunday Times zijn in zekere zin goed nieuws. Zij openen namelijk de mogelijkheid voor een verkiezing van een nieuwe organisator van het WK in 2022.

Een land dat, anders dan Qatar, niet corrupt is, een normaal klimaat kent en weigert de levens van bouwvakkers op het spel te zetten bij de bouw van stadions.

Beschaafd

Hopelijk leidt het schandaal rond het WK tegelijkertijd tot een zuivering van de FIFA. Zoals bij het Internationaal Olympisch Comité is gebeurd. Eind vorige eeuw bleek dat leden van dit IOC waren omgekocht om de Winterspelen van 2002 door Salt Lake City te laten organiseren.

Maar onder leiding van de beschaafde Belg Jacques Rogge werden forse maatregelen genomen om zulke misstanden tegen te gaan en verhief het IOC zich geleidelijk uit een moreel moeras. Het is duidelijk: de FIFA heeft een fatsoenlijke man als Rogge nodig in plaats van zonnekoning Blatter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.