sport

Feyenoord wint van ADO in spectaculaire wedstrijd

Door Arne Hankel - 16 december 2012

In een fantastische wedstrijd met hoogoplopende emoties, rode kaarten en strafschoppen heeft Feyenoord zondag in De Kuip gewonnen van ADO Den Haag: 3-2.

Feyenoord leek aanvankelijk de veel hogere positie op de ranglijst op het veld niet te kunnen waarmaken. Maar in de 86e minuut hielp aanvoerder Stefan de Vrij via tegenstander Tjaronn Chery zijn ploeg alsnog aan de zwaarbevochten zege.

Rumoer
Vanaf de eerste minuut gebeurde er van alles in de rumoerige Kuip. Beide ploegen speelden in een hoog tempo en met veel strijdlust. Feyenoord was meer in balbezit en ook meer op de Haagse helft te vinden, maar qua kansen deed het verzorgd voetballende ADO voor de rust zeker niet voor de thuisploeg onder.

Kort nadat Jens Toornstra vlak voor het Rotterdamse doel in de afwerking had gefaald, opende Graziano Pellè de score uit een pass van de sterke Bruno Martins Indi (1-0). Binnen 1 minuut was het alweer gelijk door Mike van Duinen, die doel trof uit een prima aanval van de Hagenaars (1-1).

Arbiter Ruud Bossen wuifde eerst nog overtredingen op Omar Elabdellaoui, de vervanger van de geschorste Daryl Janmaat, en Ruben Schaken weg, maar vond dat hij vlak voor de rust na een duel tussen de sluwe Pellè en Kenneth Omeruo niet meer om een strafschop voor Feyenoord heen kon. Specialist Immers bleek tegen zijn geliefde club de grote druk aan te kunnen: 2-1.

Ontsporen
Na de pauze nam de hectiek toe, ook door toedoen van arbiter Bossen. De scheidsrechter zag eerst een strafschop in de manier waarop Martins Indi de bal weghaalde voor de voeten van Van Duinen. De rode kaart voor de international van Feyenoord wekte in de kolkende De Kuip nog meer woede. Danny Holla hield vanaf elf meter het hoofd koel: 2-2.

Kort na de Haagse gelijkmaker moest ook Tom Beugelsdijk met rood vertrekken na een charge op Immers. Het explosieve duel tussen de twee tientallen leek daarna even te ontsporen, maar Bossen wist net op tijd zijn gezag enigszins te herstellen.

In de slotfase was Feyenoord de gevaarlijkste ploeg, met de winnende treffer via De Vrij en Chery als luid bejubeld einde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.