sport

Zonderland en Kromowidjojo winnaars op Sportgala

Door Jeroen Langelaar - 18 december 2012

Turner Epke Zonderland en zwemster Ranomi Kromowidjojo zijn dinsdag in Amsterdam opnieuw uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. De twee Olympisch kampioenen werden door hun collega’s en door de vakjury beloond voor hun prestaties tijdens de Spelen in Londen.

Zonderland en Kromowidjojo wonnen vorig jaar ook al.

De turner maakte grote indruk met zijn olympische oefening aan het rek. Hierdoor was hij op voorhand al de grote favoriet. De Fries kreeg de voorkeur boven windsurfer Dorian van Rijsselberghe en schaatser Stefan Groothuis. ‘Het was een heel bijzonder jaar,’ zei Zonderland.

Marianne Vos

Zwemmer Kromowidjojo werd vooraf ook getipt als winnares, al had ze concurrentie van wielrenster Marianne Vos, Olympisch en wereldkampioen op de weg. Het verschil was uiteindelijk maar 2,5 procent in het voordeel van de zwemster.

Met de prijs in haar handen stelde ze ook dat ze samen met Vos op het podium had moeten staan.

Bij de verkiezing van de sportploeg wonnen de hockeysters. De vrouwen prolongeerden in Londen hun olympische titel. Ze lieten de zwemsters op de 4×100 vrij (zilver) en de mannenatletiekploeg op de 4×100 meter achter zich.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.