sport

‘Armstrong bekent dopinggebruik tijdens interview’

Door Shari Deira - 15 januari 2013

Lance Armstrong bekent tijdens een interview met Oprah Winfrey dat hij doping gebruikte tijdens zijn loopbaan als wielrenner. Gedurende het gesprek zou Armstrong diverse keren emotioneel hebben gereageerd.

Dat zegt een anonieme bron tegen de Amerikaanse krant USA Today. Het interview is maandag opgenomen maar wordt donderdag pas uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

Onduidelijk

Winfrey meldde na afloop van het interview, dat werd opgenomen in Armstrongs huis in de Texaanse stad Austin, dat het gesprek 2,5 uur duurde.

Het Oprah Winfrey Network (OWN), dat het interview uitzendt, wil niet bevestigen dat Armstrong zijn dopinggebruik bekent. Het is onduidelijk welke prestatiebevorderende middelen Armstrong zou hebben gebruikt.

Excuses

Er gingen al geruchten dat Armstrong tijdens het interview zou bekennen dat hij tijdens zijn loopbaan doping heeft gebruikt. Voor het gesprek met Winfrey bezocht de zevenvoudig Tourwinnaar de Livestrong Foundation, de stichting die hij heeft opgezet in de strijd tegen kanker.

Armstrong zit niet meer in het bestuur van de stichting maar heeft de medewerkers zijn excuses aangeboden.

In november raakte de 41-jarige Armstrong zijn Tourzeges kwijt na een onthullend rapport van het Amerikaanse antidopingbureau Usada. Daaruit blijkt dat de Texaan de spil was in het meest geavanceerde en succesvolle dopingprogramma dat ooit in de (top)sport is ontdekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.