sport

EK voetbal 2020 in dertien Europese steden

Door Servaas van der Laan - 25 januari 2013

Het Europees Kampioenschap voetbal zal in 2020 in dertien verschillende Europese landen gespeeld worden. Ook Nederland behoort tot de potentiële landen.

Dat heeft het Europese voetbalorgaan UEFA vrijdag bekendgemaakt.

Tot en met de kwartfinales zullen de wedstrijden in twaalf verschillende landen worden gespeeld. Voor de halve finales en de finale zal één gastland worden aangesteld.

Bid

Alle bij de UEFA ingeschreven landen krijgen tot september volgend jaar de kans om een bid in te dienen. Landen die ook op een finaleplek willen bieden, moeten wel over een stadion beschikken dat plaats biedt aan minimaal 70.000 supporters.

Nederland, dat een bid voorbereidt, valt daarmee automatisch af voor de halve finales en de finale. De Amsterdamse Arena haalt met moeite 52.000 plaatsen en de nog te bouwen Nieuwe Kuip zal vermoedelijk ook een lagere capaciteit krijgen.

Platini

Het plan om heel Europa bij het EK in het jubileumjaar van de UEFA te betrekken komt uit de hoge hoed van voorzitter Michel Platini.

Platini wil vanaf 2016 het aantal EK-deelnemers uitbreiden van 16 naar 24 landen. Volgens de Duitse onderzoeksjournalist Thomas Kistner doet hij dat, om zich van meer stemmen te verzekeren bij de komende verkiezing van het FIFA-voorzittersschap.

Omdat bijna geen land in Europa zo’n groot aantal deelnemers kan herbergen, heeft Platini besloten het toernooi over heel Europa uit te spreiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.