sport

Groot onderzoek naar matchfixing Nederlands voetbal

Door Servaas van der Laan - 30 januari 2013

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start een groot onderzoek naar de omkooppraktijken in het Nederlandse betaalde voetbal. Voor de zomer nog moet duidelijk worden op welke schaal matchfixing in het voetbal voorkomt.

Dat schrijft dagblad Spits woensdag.

Het ministerie van VWS werkt samen met het ministerie van Justitie, hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers, hoogleraar Criminologie Toine Spapens en onderzoeksbureau Ernst & Young.

Tweede Kamer

Met het onderzoek geeft minister van VWS Edith Schippers (VVD) gehoor aan herhaaldelijke verzoeken vanuit de Tweede Kamer om de omkooppraktijken in het betaalde voetbal te onderzoeken.

Nederland is volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt het enige land in Europa waar matchfixing nog niet wordt onderzocht. Recourt zegt dat Nederland in meerdere internationale onderzoeken wordt genoemd als land waarin grote geldstromen van goknetwerken voorkomen.

FIFA

Volgens het internationale voetbalorgaan FIFA komt matchfixing in zeker vijftig Europese voetbalcompetities voor. De FIFA zegt een kruistocht tegen de georganiseerde goksyndicaten in het voetbal te zijn begonnen.

Met het onderzoek haalt de FIFA de hoon van veel sceptici op de hals. Volgens critici is de FIFA zelf, onder aanvoering van Sepp Blatter, juist de veroorzaker van corruptie in het professionele voetbal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.