sport

‘Kans op Elfstedentocht eind januari is reëel’

Door Arne Hankel - 17 januari 2013

Volgens weeronline is er een reële kans dat er eind januari een Elfstedentocht kan worden gehouden. Volgende week is er 70 procent kans dat de vorst overdag en ’s nachts doorzet.

In Friesland kan het ijs goed aangroeien doordat er geen sneeuw ligt en het nauwelijks waait.

Weermodellen

Volgens een woordvoerder van de weersite heeft het er in jaren niet zo goed uitgezien. Hij maakt slechts een klein voorbehoud: ‘We baseren ons natuurlijk op de huidige weermodellen. Als deze verwachting uitkomt, dan is de kans zeer reëel.’

Volgens MeteoConsult kan er volgende week in elk geval geen Elfstedentocht komen. Mocht de vorst aanhouden, dan op zijn vroegst de week erna, eind januari of begin februari.

Vereniging Friesche Elfsteden

Voor een Elfstedentocht moet het ijs op de gehele route minstens 15 centimeter dik zijn. Volgens Weerplaza kan het ijs op maandag 28 januari 15 tot 24 centimeter dik zijn.

De Vereniging de Friesche Elfsteden reageert nuchter op de gunstige weersvoorspellingen. De vereniging wil niet op de zaken vooruitlopen.

‘Het is aan de natuur of er een Elfstedentocht komt. We moeten eerst afwachten of het blijft vriezen en of het hard genoeg gaat vriezen. Over een datum doen we geen enkele uitspraak,’ zegt woordvoerder Immie Jonkman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.