sport

Michael Rasmussen bekent, ‘Ik wil sport schoonvegen’

Door Servaas van der Laan - 31 januari 2013

De voormalige kopman van de Rabobankploeg Michael Rasmussen heeft tussen 1998 en 2010 doping gebruikt. De oud-wielrenner heeft alles aan de anti-dopingautoriteit opgebiecht en wil alle medewerking verlenen om het dopingverleden van de wielersport op te helderen.

‘We denken dat Rasmussen de sleutel kan zijn voor het schoonmaken van de wielersport,’ zei een woordvoerder tijdens een persconferentie.

De oud-wielrenner kwam zelf ook aan het woord. ‘Ik heb mijn carrière beëindigd en wil vanaf vandaag alles doen om de sport “schoon te maken”‘.

Rabobank

Rasmussen repte met geen woord over zijn verleden bij de Rabobankploeg. Die ploeg zette hem in 2007 uit de Tour de France omdat hij had gelogen over zijn trainingsactiviteiten en op die manier dopingcontroles zou hebben ontweken.

De Deen is sindsdien in een juridische strijd verwikkeld met de Rabobank omdat hij vindt dat de ploeg hem de eindzege in de Tour de France heeft ontnomen.

Bloeddoping

De Deense oud-wielrenner gaf inderdaad toe jarenlang verdovende middelen hebben gebruikt. ‘Dat varieerde van het gebruik van insuline, cortison tot bloedtransfusies,’ zei Rasmussen.

Rasmussen bedankte aan het einde van een korte verklaring zijn fans en zei spijt te hebben iedereen voorgelogen te hebben. De Deen weigerde verdere vragen te beantwoorden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.