sport

Ontevreden reacties op bekentenis Lance Armstrong

Door Shari Deira - 18 januari 2013

Lance Armstrong heeft bekend dat hij tijdens zijn carrière doping gebruikte, maar vanuit de wielerwereld wordt ontevreden gereageerd op het interview. Er blijven nog steeds vragen onbeantwoord.

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA zegt dat het niet zoveel kan met de bekentenis van Armstrong bij Oprah Winfrey. ‘Het is een kleine stap in de goede richting,’ zegt directeur Travis Tygart.

Ede

USADA wil dat Armstrong bekent onder ede. ‘Als het Armstrong echt menens is en hij zijn fouten wil goedmaken, dan moet hij onder ede een volledige bekentenis over zijn dopingactiviteiten afleggen,’ zegt Tygart.

Het antidopingbureau kwam vorig jaar met het vernietigende rapport, waarin het veelvuldige dopinggebruik van Armstrong werd onthuld. Hij zou de spil zijn in het meest geavanceerde en succesvolle dopingprogramma dat ooit in de topsport is ontdekt.

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, zegt tegen de NOS dat met het interview niet alle vragen zijn beantwoord. ‘Hij heeft vooral de vragen beantwoord die hij zelf beantwoord wilde hebben, maar dat waren niet altijd mijn vragen.’

Teleurgesteld

Ook voorzitter John Fahey van het mondiale antidopingbureau WADA is niet te spreken met de bekentenis van Armstrong. ‘Hij zegt dat doping in het hele peloton aanwezig was, maar dat is alleen maar een makkelijke manier om te rechtvaardigen wat hij deed: de boel bedriegen.’

De Livestrong Foundation is teleurgesteld in dopingzondaar Armstrong, maar blijft hem dankbaar voor het werk dat hij heeft gedaan voor kankerpatiënten. Armstrong trok zich vorig jaar vanwege het USADA-rapport terug uit de stichting die hij in 1997 oprichtte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.