sport

Amerikaanse staat eist miljoenen van Lance Armstrong

Door Servaas van der Laan - 22 februari 2013

Lance Armstrong heeft de Amerikaanse staat jarenlang bedrogen en voorgelogen. De staat wil daarom de miljoenen dollars aan betaald sponsorgeld in drievoud terugvorderen.

De Amerikaanse overheid sluit zich met de miljoenenclaim aan bij de zaak die de voormalige ploeggenoot van Armstrong, Floyd Landis, in juni 2010 tegen de Texaan aanspande.

Het Amerikaanse overheidspostagentschap US Postal Service sponsorde jarenlang de wielerploeg van Armstrong. Ten onrechte, zo oordeelt de staat met de wetenschap van nu. Als het dopinggebruik bekend was geweest, zou de overheid nooit tot sponsoring over zijn gegaan.

Miljoenenclaim

Onder de zogenoemde False Claims Act mogen benadeelden tot drie maal een teveel betaald bedrag terugvorderen. Mogelijk loopt de claim op tot meer dan 100 miljoen dollar, ongeveer 75 miljoen euro.

De miljardenclaim van de overheid volgt in een lange reeks aan schadeclaims die bij de gevallen wielerheld binnenstromen.

Laster

Meerdere voormalige sponsoren eisen tientallen miljoenen dollars terug van de Texaan en een Britse krant wil 1,2 miljoen euro terug na een onterechte veroordeling wegens laster.

Deze week liet de Amerikaan weten af te zien van een bekentenis onder ede. Eerder biechtte hij zijn dopingverleden al wel vrijblijvend op bij de Amerikaanse tv-host Oprah Winfrey.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.