sport

Antidopingbureau eist meer details dopinggebruik Armstrong

Door Kelly van Alphen - 07 februari 2013

Lance Armstrong krijgt twee weken langer de tijd van het antidopingbureau Usada om openheid van zaken te geven over zijn dopinggebruik. De oud-wielrenner had tot vandaag om zijn medewerking te verlenen.

Armstrong liet via zijn advocaat weten meer tijd nodig te hebben.

‘We hebben begrepen dat hij wil meewerken aan een oplossing om het wielrennen volledig schoon te maken. We hebben besloten hem nog twee weken extra de tijd te geven,’ zegt Usada-directeur Travis Tygart.

Bekentenis
Vorig jaar bleek uit een vernietigend rapport van Usada dat Armstrong doping gebruikte tijdens zijn loopbaan. Als gevolg hiervan raakte hij zijn zeven Tour de France-overwinningen kwijt.

In januari gaf hij zijn dopinggebruik toe tijdens een interview met Oprah Winfrey. Usada eist echter meer details en riep Armstrong op zijn volledige medewerking te verlenen.

Straf
Armstrong is een levenslange schorsing opgelegd.

De Amerikaan hoopt in ruil voor zijn openheid een minder zware straf te krijgen, zodat hij in de toekomst aan atletiekwedstrijden mag meedoen.

Bonussen terug
De verzekeringsmaatschappij SCA gaat omgerekend 8.8 miljoen euro terugeisen van Armstrong. Het bedrijf betaalde de oud-renner miljoenen aan bonussen na zijn tourzeges. In 2004 wilde SCA niet betalen toen er geruchten ontstonden over Armstrongs dopinggebruik. Na een arbitragezaak moest het bedrijf toch betalen.

SCA wil nu het geld en de proceskosten terugvorderen via een proces dat donderdag begint.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.