sport

Dopingagentschap WADA onderzoekt Real Sociedad

Door Servaas van der Laan - 06 februari 2013

Het jarenlange dopinggebruik van de Spaanse voetbalploeg Real Sociedad wordt door het internationale dopingagentschap WADA onder de loep genomen. Duidelijk moet worden of de huidige voorzitter van de Spaanse voetbalbond op de hoogte was van de misstanden.

Dat schrijft de Spaanse krant El País woensdag.

De rekeningen van honderdduizenden euro’s aan prestatiebevorderende middelen werden door de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes gestuurd aan een zekere ‘Asti’. Duidelijk moet worden of daarmee de toenmalige voorzitter van de club José Luis Astiazarán wordt bedoeld.

Ontkennen

Astiazarán, nu voorzitter van de Spaanse voetbalbond, ontkent iets van de dopingzaken te hebben geweten. Fuentes zelf heeft volgens de Franse krant Le Monde al in 2006 aangegeven dat hij openheid wil geven over de identiteit van zijn cliènten maar Spaanse justitie heeft hier nooit gebruik van gemaakt.

Biecht

De opvolger van Astiazarán, Inaki Badiola ontdekte de dopingpraktijken en maakte er en 2008 een einde aan. Afgelopen week vertelde hij alles aan een Spaanse voetbalkrant.

Volgens Badiola kregen de spelers van de Baskische ploeg zes jaar lang verdovende middelen toegediend. In 2002 was dit niet zonder resultaat. De ploeg werd 2e in de competitie achter Real Madrid en haalde de achtste finales van de Champions League.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.