sport

Europol: honderden gevallen van omkoping in voetbal

Door Arne Hankel - 04 februari 2013

De Europese opsporingsorganisatie Europol constateert dat er bij waarschijnlijk 380 duels in het internationale voetbal sprake is geweest van omkoping. 425 officials, spelers en criminelen zijn betrokken bij de organisatie van matchfixing. Vijf Nederlanders behoren tot de verdachten.

‘Maar op welke wijze ze betrokken zijn is ons niet duidelijk,’ zegt Gijs de Jong, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB.

Nederlandse wedstrijden

De Jong kan daarom ook niet zeggen of hun betrokkenheid slaat op wedstrijden met Nederlandse clubs. ‘Dat is ons niet duidelijk. Ze kunnen heel goed een rol hebben gespeeld rond praktijken bij wedstrijden in het buitenland. Dat is zeker niet ondenkbaar.’

Volgens Europol-directeur Rob Wainwright waren bij de organisatie vele miljoenen euro’s gemoeid. Er is sprake van omkoping geweest in 15 landen.

EK en WK-voetbal

Er werden geen concrete wedstrijden genoemd en evenmin namen van betrokkenen. Er werd derhalve ook niet aangegeven of er Nederlandse clubs of wedstrijden bij waren betrokken. Wel zouden erkende voetballanden als Nederland, Groot-Brittannië en Spanje op de één of andere manier bij de manipulatie betrokken zijn geweest.

Bovendien liet Europol weten dat het gaat om duels op het hoogste niveau, inclusief kwalificatiewedstrijden voor het EK en WK én wedstrijden uit de Champions League. Het onderzoek betreft ook landen buiten Europa. Aziatische goksyndicaten werden als één van de breinen achter de misstanden genoemd.

Goksyndicaten

Recentelijk was er in Zeist een bijeenkomst van de KNVB en Interpol over matchfixing. De voetbalbond liet toen weten er rekening mee te houden dat ook Nederland doelwit is van grote goksyndicaten.

Wainwright sprak van het grootste onderzoek ooit naar omkoping in het professionele voetbal. Hij sprak bovendien de vrees uit dat de tot nu toe gedane onthullingen slechts het topje van de ijsberg zijn. In verband met juridische consequenties kon hij niet op concrete gevallen ingaan.

Onderzoek Nederland

Vorige week kondigde minister verantwoordelijk voor sport Edith Schippers (VVD) al een onderzoek aan naar illegaal gokken en omkoping rond sportwedstrijden in Nederland.

Dat zal worden gedaan door een gezamenlijk onderzoeksteam van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeks- en adviesbureau Ernst & Young.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.