sport

Half jaar cel atleet Mariano vanwege drugssmokkel

Door Arne Hankel - 04 februari 2013

De 27-jarige Curaçaose atleet Brian Mariano is maandag veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Begin december werd 720 gram cocaïne aangetroffen in een koffer waarmee de sprinter van Curaçao naar Amsterdam wilde vliegen.

Mariano was niet aanwezig tijdens de zitting.

Olympische Spelen

Zijn advocaat heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Mariano is viervoudig Nederlands kampioen op de 60 meter indoor. Die titel won hij in 2009, 2010, 2011 en 2012.

Hij deed vorig jaar voor Nederland mee aan de Olympische Spelen in Londen op het onderdeel 4×100 meter estafette.

Zijn team plaatste zich voor de finale en werd uiteindelijk zesde.

Onschuldig

Mariano stond begin januari al voor de rechter vanwege de zaak. Daar verklaarde hij niet te weten hoe de drugs in zijn koffer waren gekomen. Maandag zei de advocaat van de atleet dat zijn cliënt onschuldig is en de drugs in de koffer moeten zijn gestopt nadat Mariano op 1 december vorig jaar vier uur voor vertrek had ingecheckt.

De advocaat stelde ook dat Mariano een glansrijke sportcarrière heeft en dat het onlogisch is dat hij die op het spel zou zetten met drugssmokkel.

Depressief

Verder zou Mariano ernstig lijden onder de zaak. Zo zou hij depressief zijn geraakt en een ernstig auto-ongeval in Nederland hebben veroorzaakt. De advocaat noemde dat eveneens ‘bewijzen’ van de onschuld van de atleet. De argumenten brachten de rechter echter niet op andere gedachten.

Mariano, die in Nederland woont, moet in eerste instantie op Curaçao de gevangenis in. Hij kan een aanvraag indienen om de rest van zijn straf in Nederland uit te zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.