sport

Lance Armstrong ziet af van bekentenis onder ede

Door Servaas van der Laan - 20 februari 2013

Oud-wielrenner Lance Armstrong is niet bereid om onder ede een bekentenis over zijn dopingverleden af te leggen aan het antidopingagentschap USADA. De Texaan wil niet meewerken aan de ‘demonisering van enkele personen’.

Dat heeft Armstrongs advocaat Tim Herman laten weten.

Hiermee verspeelt de Amerikaan zijn enige hoop op strafvermindering die USADA hem in het vooruitzicht had gesteld als hij mee zou werken. Armstrong is zowel door USADA als door de internationale wielerbond UCI voor het leven geschorst.

Tribunaal

Maar na overleg met het agentschap zegt de gevallen wielerheld niet met de door hem zo gehate USADA mee te werken.

Hij zegt alleen zijn zegje te willen doen tegen een onafhankelijk wielertribunaal. Maar een dergelijk tribunaal bestaat nog helemaal niet.

Oprah

Dat Armstrong zijn hele carrière doping heeft gebruikt staat vast. Ook gaf hij leiding aan een dopingprogramma waar vele wielrenners gebruik van maakte.

De Texaan biechtte in januari alles op in een groot tv-interview met de Amerikaanse tv-host Oprah Winfrey. Maar de oud-wielrenner noemde in het gesprek geen namen. USADA-directeur Travis Tygart zei toen nog te hopen dat Armstrong een volledige bekentenis zou willen doen onder het oog van een rechter, maar dat gaat dus niet meer door.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.