sport

Van Hanegem walgt van ‘flapdrol Dick Advocaat’

Door Arne Hankel - 18 februari 2013

Willem van Hanegem is boos op Dick Advocaat. Van Hanegem noemt de PSV-coach in zijn column in het AD maandag een ‘flapdrol’. ‘Jammer dat een man van mijn generatie en met zo’n mooie carrière zo liegt, draait en zo’n slapjanus is.’

Van Hanegem heeft verschillende redenen voor zijn uitval tegen Advocaat.

Walging

Zo maakt ‘De Kromme’ zich kwaad over hoe Advocaat PSV-aanvaller Georginio Wijnaldum behandelt. Volgens Van Hanegem krijgt de aanvallende middenvelder van de PSV-trainer verwijten zodat hij de bijna van een blessure herstelde Ola Toivonen een basisplaats kan geven.

‘Als je die van tevoren dan even bekritiseert, creëer je je eigen logica ten koste van een speler. Bah, ik walg daarvan.’

Wissel Robben

In zijn column spuit Van Hanegem ook zijn frustratie over het verloop van het EK in 2004. Van Hanegem was assistent van Advocaat die toen bondscoach was. Advocaat wisselde in het duel met Tsjechië Arjen Robben en kreeg daarop veel kritiek te verduren.

Op verzoek van Advocaat deed Van Hanegem een dag erna de persconferentie. ‘Hij vroeg me tot in de lift van het hotel of ik dat alsjeblieft wilde doen. Ik moest zijn schild zijn. Ik heb hem gezegd dat ik het op mijn eigen ludieke manier zou doen en oh, wat was hij blij met mij.’

Neerslaan

Van Hanegem vertelde tijdens die persconferentie dat hij Advocaat zou neerslaan als die weer zo’n wissel zou doorvoeren. Die opmerking viel verkeerd bij de bondscoach. Sindsdien is de relatie tussen de twee bekoeld.

‘Ik heb het bewust zo gezegd om, zoals Dick het graag wilde, de kou voor hem uit de lucht te halen. Nee, ik heb er spijt van omdat deze flapdrol er anno 2013 nog steeds over loopt te zeuren en te liegen. Tegen anderen en nooit in mijn gezicht,’ schrijft Van Hanegem.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.