sport

‘Voorzitter Spaanse voetbalbond genoemd in dopingzaak’

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2013

De huidige voorzitter van de Spaanse voetbalbond, José Luis Astiazarán, kocht in zijn tijd als voorzitter van de Baskische club Real Sociedad mogelijk voor honderdduizenden euro’s aan prestatiebevorderende middelen in. Een verwijzing naar zijn naam komt voor op rekeningen van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes.

Dat schrijft de Spaanse krant El País.

De krant zegt een rekening in handen te hebben in Fuentes’ handschrift met de titel ‘Cuentas Asti’ (Rekeningen Asti), wat volgens El País zou verwijzen naar Astiazarán, de toenmalige voorzitter.

Zwart geld

De opvolger van Astiazarán, Inaki Badiola, gaf maandag toe dat Real Sociedad (dat onder de code RSCO in de ‘Fuentes-files’ voorkomt) tussen 2002 en 2008 voor tonnen aan zwart geld verboden stimulerende middelen heeft gekocht.

Badiola maakte direct een einde aan de praktijken maar hield het, tot deze week, geheim.

Successen

Het bescheiden Real Sociedad verraste in 2002 iedereen door twee punten achter Real Madrid op de tweede plaats te eindigen in de Spaanse Primera Division.

De ploeg, met onder andere de huidige speler van Real Madrid Xabi Alonso, haalde het jaar erop zelfs de achtste finales van de Champions League. In die jaren speelde ook de Nederlandse keeper Sander Westerveld voor Real Sociedad.

Ontkend

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond heeft maandag ontkend iets van de dopingpraktijken te hebben geweten. Op deze nieuwe onthulling heeft hij nog niet gereageerd.

Fuentes staat op dit moment terecht op verdenking van ‘aanslag op de volksgezondheid’. Hoewel op de rekeningen van Fuentes namen voorkomen van sporters van diverse disciplines, worden alleen zijn contacten met de wielerwereld door justitie onderzocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.