sport

Doek valt definitief na 119 jaar voetbal in Veendam

Door Servaas van der Laan - 25 maart 2013

Sportclub Veendam is maandag definitief failliet verklaard. Een bij elkaar geraapte groep investeerders kan het openstaande bedrag van 675.000 euro niet ophoesten.

‘Al met al was het voor hoofdsponsor Koos Gjaltema en zijn mede-sponsoren te veel om verder te investeren,’ zei bewindvoerder Gerard Breuker maandag.

Hij maakte het faillissement van de club maandagmiddag op een persconferentie bekend. De mededeling zorgde voor veel emotionele reacties in de zaal.

Zorgelijk

De situatie voor het de club die in 2011 nog een nieuwe start probeerde te maken, is al jaren zorgelijk. Naast het bedrag van 676.000 euro heeft de nummer 10 van de Eerste Divisie voor 300.000 euro aan rekeningen openstaan en had het een gat van 400.000 euro op de begroting van volgend jaar.

Met het faillissement komt er een einde aan 119 jaar voetbal bij de club die op 4 september 1894 werd opgericht onder de naam Look Out. Sinds 1954 voetbalt de club in het beruchte stadion De Langeleegte, waar het volgens de overlevering heftig kon ‘spoken’. De club promoveerde twee maal, in  1986 en in 1988, naar de Eredivisie. Beide keren duurde het verblijf op het hoogste niveau slechts één jaar.

Failliet

Op 12 mei 2010 werd BV Veendam failliet verklaard, maar maakte het een doorstart onder de oude naam SC Veendam. Het was niet meer dan uitstel van executie.

Veendam is de negende profclub die in de geschiedenis van het betaalde voetbal op de fles gaat. AGOVV ging de Groningers eerder dit jaar voor.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.